Mida oleks saanud Titanicu kõige kallima pileti eest?

Johanna Vahuri
, reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selline nägi välja kaetud laud Titanicu laeval
Selline nägi välja kaetud laud Titanicu laeval Foto: SCANPIX

Vaatamata sellele, et Titanicu reis lõppes 104 aastat tagasi katastroofiga, on tegu ilmselt kõige luksuslikuma laevaga läbi ajaloo.

Titanicu ehitamine maksis tänapäeva vääringus 160 miljonit eurot ning isegi kõige odavama klassi piletid lubasid rohkem luksust kui mõne muu laeva pääsmed, vahendab Travel and Leisure.

Üks esimese klassi pileti ostjatest oli Charlotte Drake Cardeza, kunsti-, seilamis- ning jahihuviline ameeriklanna. Pileti eest oleks ta praegu pidanud välja käima 54 000 eurot, kuid toona sai läbi 2500 dollariga.

Cardeza võttis reisile seltsiks oma poja, teenija ja autojuhi. Kaasa võeti kokku 14 kirstu, neli kohvrit ja kolm kasti, kõik täis erinevaid perele kuuluvaid riideid ja muid esemeid. Nad ööbisid kolmetoalises sviidis, kus oli kaks magamistuba ja elutuba. Lisaks muidugi veel ka garderoob ja vannituba. Teenijatele olid eraldi kajutid.

Ekstravagantsust lisas ka 15 meetri pikkune terrass, kus kajuti elanikud võisid rahulikult ja privaatselt jalgu sirutamas käia ehk nende sviidi suurus ulatus juba mõne väikese maja ruutmeetriteni.

Einestamiseks pakuti esimese klassi reisijatele kümnekäigulist õhtusööki, mida sai jällegi nautida privaatses restoranis. Selle eest tuli aga juurde maksta. Menüüs leidus austreid, lõhet, kana, lammast, parti ja veist.

Pärast õhtusööki võisid mehed suunduda vaid neile mõeldud sigariruumi ning naised salongi, kus avanes võimalus kaarte mängida või teiste omasugustega vestlust arendada. Tegemist ei olnud ka niisama salongiga, vaid sisekujundusel oli malli võetud kuulsast Versaille'i lossist Prantsusmaal.

Meelt lahutada said esimese klassi reisijad veel mitmeti. Nii võisid nad aega veeta soolavannis, Türgi saunas, seinatenniseväljakul või jõusaalis.

Kuigi sellel ei pruugi olla seost, leidsid nii Cardeza kui ka tema pere ja teenijaskond saatuslikul ööl koha päästepaadis. Siiski pidid nad maha jätma kõik oma 14 kirstu ja teised asjad.

Pärast kaldale jõudmist esitas Cardeza laevafirmale kaebuse ja nõude ning loetles ette kõik asjad, mis ta laevahukuga kaotas. Nimekirjas oli ka 5500 dollarit (praeguses vääringus umbes 117 000 eurot). Kokku nõudis Cardeza Titanicu firmalt kahjutasu, mis võrduks praegu nelja miljoni euroga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles