Petras leiti uus massiivne monument

Johanna Vahuri
, reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Petra
Petra Foto: SCANPIX

UNESCO maailmapärandi nimistusse kuuluvas Petra kaljulinnas on üks monument olnud aastaid otse arheoloogide nina all peidus.

Arheoloogide hinnangul on leitud monument umbes olümpiamängude basseini pikkune ja kaks korda nii lai. Leid asub kõigest 800 meetrit iidsest linnakeskusest lõunas, vahendab National Geographic.

Karavanilinn Petra asub Lõuna-Jordaanias ning oli kunagi koduks nabatealastele, kes paiga üles ehitasid ja sellest oma pealinna tegid.

Petra arheoloogiline ala on 264 ruutkilomeetrit suur, kuid selle keskne osa laiub vaid kuuel ruutkilomeetril. Uue monumendi leid kinnitab aga seda, et vaatamata sada aastat kestnud uurimistele ja väljakaevamistele on Petras veel palju peidus.

Uuel monumendil on suur platvorm, mille peal asetses väiksem, sillutatud platvorm. Idaküljel paiknes ka mitu sammast, mis ümbritsesid võimsat treppi. Sellelaadset ehitist ei ole seni veel Petras leitud. Ühtlasi ei ole arheoloogid veel kindlaks teinud selle ehitise eesmärki, kuid ilmselt kasutati seda tseremoniaalsetel üritustel.

Kuigi monument ei ole veel täielikult välja kaevatud, siis senised keraamikaleiud annavad alust uskuda, et see ehitati teise sajandi keskpaigas enne Kristust, siis kui nabatealased linna üles ehitasid.

Enamik kuulsaid hooneid nagu varakamber ja klooster, mida tänapäeval Petras näha saab, on ehitatud aga hiljem, mistõttu võib see leid olla unikaalne. Arheoloog Tuttle on kindel, et kogu väljakaevamiste pika ajaloo juures pidi keegi teadma, et seal midagi on, kuid üheski dokumendis sellest tõestust ei ole. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles