10 huvitavat fakti, mida sa Vatikani kohta ei teadnud

Johanna Vahuri
, reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vatikani armee
Vatikani armee Foto: SCANPIX

Vatikani Linnriik on üks maailma väiksemaid riike, mida ümbritseb Itaalia pealinn Rooma.

Vatikani tuntakse ametlikult veel ka Püha Tooli nime all, kuid on veel mitmeid fakte, mida inimesed selle pisikese riigikese kohta ei pruugi teada, vahendab Telegraph.

1. Vein - Vatikani elanikud on kõige suuremad veinijoojad terves maailmas. Keskmiselt joob üks elanik 54,26 liitrit veini aastas. Siiski jõuab enamik sellest veinist inimesteni ilmselt armulaual. Teised suurimad veinijoojad on andorralased, horvaadid, sloveenid ja prantslased.

2. Rongid - Vatikanis asub maailma kõige väikesem raudteevõrgustik, mis koosneb vaid kahest 300 meetri pikkusest rööpast ja ühest rongijaamast. Ronge kasutatakse peamiselt kauba importimiseks ja tavareisijad nendega ei sõida.

3. Turistid - ühtlasi on Vatikan ka kõige turistirohkem riik, sest ühe elaniku kohta käib seal kõige rohkem turiste. Kokku on ametlikult Vatikanis natuke üle 800 elaniku, kuid turiste käib ainuüksi Vatikani muuseumis juba üle 5,5 miljoni aastas.

4. Raha - nagu ka kõigil teistel eurotsooni riikidel, nii on ka Vatikanil oma euromünt, mille kujundus on küll läbi aja muutunud, kuid alates 2014. aastast võib seal näha Paavst Franciscust.

5. Sõjavägi - paavstil on oma šveitslastest koosnev sõjavägi, kes kannavad üsna veidraid riideid. Pidevalt on Vatikanis kohal umbes 135 sõjaväelast, kes vastutavad paavsti heaolu eest. Sobilikud sõjaväelase kandidaadid peavad olema lõpetanud keskkooli, nad peavad olema katoliiklased ega tohi olla abielus. Lisaks peavad nad olema Šveitsi kodanikud, vanuses 19-30 aastat ning vähemalt 174 sentimeetrit pikad.

6. Vara - Vatikanile kuulub üks teleskoop Arizona osariigis Ameerika Ühendriikides. 1,8 meetri pikkune teleskoop on tuntud oma väga hea optilise kvaliteedi poolest.

7. Postiteenus - Vatikani postiteenust peetakse üheks maailma parimaks, sest sealt saadetakse aastas kõige rohkem kirju. Väidetavalt käivad ka roomlased sealt oma kirju saatmas, sest nad ei usalda Itaalia enda postiteenust.

8. Templid - kuigi reisijad soovivad tihti saada passi templit, mis justkui tõestaks, et nad on riigis käinud, siis Vatikanist ei ole võimalik templit saada. Mõnes paigas, nagu Andorras, on tempel võimalik saada raha eest, kuid Vatikan ei paku isegi seda teenust.

9. Kodanikud ja sünnid - kuigi Vatikanil on oma kodanikud, siis ei ole ükski inimene seal teadaolevalt sündinud, sest seal ei ole ühtegi haiglat. Kodakondsust ei anta seega sünnijärgselt vaid hoopis elu- ja töökoha järgi. Kõik kardinalid, kes elavad kas Vatikanis või Roomas, on samuti linnriigi kodakondsusega.

10. UNESCO - Vatikan on ainuke riik, mis on kogu täiega UNESCO maailmapärandi nimistus. Huvitav on ka see, et Vatikani ümbritseval Itaalial on rohkem UNESCO nimekirja kuuluvaid paiku kui ühelgi teisel riigil. 2014. aasta seisuga oli Itaalial neid lausa 51. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles