Miks võtavad lennud nüüd kauem aega kui 50 aastat tagasi? (3)

Johanna Vahuri
, reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Air France'i lennuk Concorde
Air France'i lennuk Concorde Foto: SCANPIX

1971. aastal võttis lend New Yorgist Houstonisse aega 2 tundi ja 37 minutit, nüüd võtab sama teekond aega aga 3 tundi ja 50 minutit.

Peamiseks põhjuseks, miks lennud tänapäeval kauem aega võtavad, on lennufirmade soov kütuse arvelt kokku hoida. Aeglasema sõidustiiliga suudetakse aastas lausa miljoneid säästa, vahendab Business Insider.

Kütuse hind on viimase kümne aasta jooksul märgatavalt tõusnud, mistõttu tekkis lennufirmadel ka vajadus leida sellele probleemile lahendus. JetBlue lisas igale lennule kõigest kaks minutit ja suutis nii kokku hoida lausa 12 miljonit eurot aastas.

Igal lennukil, olenevalt mudelist, on optimaalne sõidukiirus, millega kulub kõige vähem kütust. Kui lennuk sõidab kiiremini, läheb kütust rohkem ning lendamine muutub kulukamaks. Kunagi lendasid lennukid keskmiselt kaheksa protsenti optimaalsest sõidukiirusest kiiremini.

Lisaks üritatakse kütusekulu kokku hoida ka pagasi arvelt. Just seepärast kehtivadki karmid pagasireeglid ning iga lisakilo eest nõutakse ka tasu.

Lennud tunduvad pikemad ka seetõttu, et kõik firmad tahavad olla täpseimad ja parimad, mistõttu öeldakse reisijatele hilisem saabumise aeg. Nii saavad ettevõtted reisijatele alati öelda, et nad jõudsid varem või õigel ajal kohale.  

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles