Reisiraha: kuidas pääseda suurtest valuutavahetuse tasudest?

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sularaha kasutamine välismaal on küll mugav, kuid selle kasutamise vastu räägib sularaha kaotamise või varastamise oht.
Sularaha kasutamine välismaal on küll mugav, kuid selle kasutamise vastu räägib sularaha kaotamise või varastamise oht. Foto: SCANPIX

Välismaale reisides on mõistlik läbi kaaluda, kuidas ja mis kujul reisiraha kaasa varuda. Mooduseid, kuidas oma eurod mõnesse teise valuutasse vahetada, on mitmeid.

Sularaha tasub välja võtta juba enne reisi. Eurode vahetamine kohalikuks sularahaks on hea lahendus, kuidas enne reisi rahavahetusega seotud toimingud ühele poole saada.

Valuutavahetusega paraku kaasnevad teenustasud, mis alati ei pruugi kajastuda hinnakirjas ja mis ampsavad arvestatava tüki valuutavahetuse järel kätte jäävast rahasummast.

Eurex, mis pakub teenust nii internetis kui füüsilistes valuutavahetuspunktides, ei võta sularaha vahetamise eest teenustasu  ning reklaamib end pakkuvat soodsamaid valuutakursse kui pangad. Ometi maksab valuutavahetaja rohkem raha, kui tegelikult vastu saab, sest valuutavahetuspunktid müüvad valuutat keskpanga kursist kallimalt. Sama teenust pakub ka Tavid, seal on teenustasu üks euro ning valuutakursid samuti pankadest soodsamad, ent keskpanga kursist kallimad.

Kindlasti ei tasu rahavahetust jätta viimasele minutile ja teha seda lennujaamas, kuna seal on tavaliselt raha ühest valuutast teise vahetamine kõige kallim. Lisaks tasub meeles pidada, et sularaha kasutamise vastu räägib selle ärakaotamise või varastamise oht.

Üks parimaid viise tasude vältimiseks on teha valuutaülekanne oma kodupangast sihtriigis elavale sõbrale või pereliikmele, kes võtab teie jaoks sularaha välja. Peab aga arvestama, et panga kaudu tehtavad valuutaülekanded on samuti tasulised – kui ka teenustasu puudub, on valuutakurss tavaliselt märgatavalt panga kasuks (seda võib kontrollida kas XE.com veebilehel keskpanga kursiga võrreldes või ka Google'i otsingumootorisse soovitud vahetussuunda sisestades). Soodsamalt saab raha üle kanda näiteks eestlaste loodud TransferWise'i abiga, kes pakub ülekandeid keskpanga kursile tuginedes, mitte «ostan» ja «müün» hindadest lähtuvalt. Olenevalt valuutast, mida vahetate, on sel moel võimalik pangaga võrreldes üsna palju säästa.

Krediitkaardi kasutamine on üsnagi mugav viis teha reisi ajal sisseoste, küll aga peab kindlasti jälgima, et hiljem tagasimakse pangale toimuks õigel ajal, vältimaks lisanduvaid intresse või trahve hilinemise eest. Välisvaluutas tehtud tehingute eest lisandub makstud summale ka konverteerimistasu.

Kui krediitkaardiga soovida sularaha välja võtta, siis selle eest tuleb välja käia keskmiselt ligi kaks eurot, millele lisandub 2,5 protsenti väljavõetud summast ja konverteerimistasu.

Oma tavapärase deebetkaardi kasutamine võib reisil olles tunduda ahvatlev ja ohutu. Siinjuures võiks aga arvestada, et suur osa deebetkaartidest võtab välismaal sularaha väljavõtmise eest tasu 1–2 eurot, millele lisandub 2,5 protsenti summast ja sellele tuleb juurde arvestada veel ka konverteerimistasu, enamasti üks protsent tehingu summast. Näitlikult kulub siis sada eurot välja võttes teenustasudeks 4–5 eurot. Deebetkaardiga maksetehingut tehes võtab pank valuutakonverteerimise tasu.

Seega enne, kui deebetkaarti välismaal kasutama hakkad, veendu, et oled teadlik kõikidest täiendavatest kuludest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles