Haruldane Sumatra ninasarvik suri mõni päev pärast taasavastamist

Johanna Vahuri
, reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sumatra ninasarvik
Sumatra ninasarvik Foto: Scanpix/AFP

Vaid loetud nädalad tagasi said teadlased rõõmustada haruldase ninasarviku taasnägemise üle, kuid nüüd on loom juba surnud.

Märtsis nähti Indoneesias taas Sumatra ninasarvik, keda selles piirkonnas peeti juba väljasurnuks. Ta püüti kinni ning viidi looduskaitsealale, kus sooviti tema käekäigu eest paremini hoolt kanda, et liik seal jälle püsima jääks, vahendab National Geographic.

Esmastel andmetel suri Najaqi nimeline ninasarvik jalapõletikku, kuid juhtumit veel uuritakse. Hetkel on ekspertidel alust arvata, et põletik sai alguse vigastusest, mis tekkis juba varasemalt salaküttide seatud püünise tõttu.

Sumatra ninasarvikud on viiest ninasarviku liigist kõige väiksemad ning nende keha katavad tugeva karvaga laigud. Punakaspruuni värviga loomad eelistavad elada tihedas metsas. Nad on üsna üksildased ja söövad peamiselt lehti ning puuvilju.

Nad võivad kasvada 2,5 kuni 3,2 meetri pikkuseks ning kaaluda umbes 800 kilogrammi. Eelduste kohaselt elab vabas looduses veel vaid 100 isendit, mistõttu on nad ühed haruldasematest loomadest tervel planeedil.

Nende sarved on küll oluliselt väiksemad kui teistel liigikaaslastel, kuid siiski on nende jaoks suur nõudlus mustal turul, sest arvatakse, et need suudavad haiguseid ravida. Teadlased on siiski kindlaks teinud, et selliseid võimeid sarvedel ei ole. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles