12 asja, mida kodus vihkame, aga reisides armastame

Johanna Vahuri
, reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
London
London Foto: SCANPIX

Reisides muutume justkui taas lasteks ja iga väiksemgi detail või tavapärasem asi, mis kodus pigem tüütu tundub, võib esile kutsuda joovastuse. 

CNN pani kokku nimekirja asjadest, mida me kodus ei hinda, kuid mis reisil olles tundub imeline.

1. Ühistransport – kohalikele tundub bussisõit väga tüütuna. Palju rahvast, istuda pole ning tihti on veel kiire ka. Turistile on see imeline kogemus, sõit veidra bussiga läbi imeilusa linna.

2. Muuseumid – ilmselt ei ole enamik kohalikke oma kodukandi muuseumeid külastanud, sest aega ju on ja küll kunagi jõuab. Välismaale sattudes ei jõua aga esimest muuseumikülastust ära oodata, et õppida rohkem kohalikust kultuurist ja ajaloost.

3. Sõbralikud kohalikud – välismaal kohalikega sõbrustamine ja jutustamine on kui aken nende kultuuri, nii head kogemust ei saa ühestki muuseumist. Kodumaal aga on kõige kohutavam hetk päevas, kui mõni võõras mööduja peaks millegipärast soovima sinuga suhelda.

4. Kahtlane toit – kodus soovivad inimesed tavaliselt proovide traditsioonilisemaid maitseid ning eelnevalt veenduda kindlasti söögikoha puhtuses. Välismaal ei ole tähtsust, mis toidu sisse on pandud ning millistes tingimustes seda valmistatakse.

5. Ujumisriietega tänaval kõndimine – kodus ei tuleks selle pealegi, et ujumisriietega mööda tänavaid ringi kõndida ja ostelda. Mõnes ilusas rannakuurordis on see aga järsku täiesti normaalne ja paljud turistid ei mõtle hetkekski enne kui mõnda poodi või restorani sisse jalutavad.

6. Ära kadumine – kodumaal tahame tavaliselt jõuda kiiresti punktist A punkti B, kuigi ka reisil olles on need punktid paigas, siis vahelduseks kogemata mõne muu koha avastamine ei tundu tüütuna vaid lõbusa seiklusena.

7. Paraadid – erinevad paraadid, mille tõttu suletakse ka liiklus, on kodumaal pigem tüütu nähtus, sest segab igapäevast liiklemist. Välismaal on sellist üritust aga vahva kõrvalt vaadata.

8. Toidupoed – poes tuleb käia ja kodus olles on see kohustus. Välismaal aga huvitav avastusretk võõraste poeriiulite vahel, kus ilutsevad imelike nimedega tooted.

9. Tänavakunstnikud – mõned inimkujud tänavanurgal või miimid pargis ei tundu kodus millegi erilisena, nendest kõnnitakse lihtsalt mööda. Reisil olles tekib aga paratamatult tahtmine kinni pidada ja tänavakunstniku oskusi imetleda.

10. Külm ilm – kõik unistavad soojast ja lõõmavast suvest, et lõpuks ometi ei peaks selga tõmbama paksu mantlit ja saapaid. Reisil olles võib külm olla just see eksootika, mida otsima mindi.

11. Veidrate mütside kandmine – Vietnamis tõmmatakse alati pähe kolmnurksed mütsid, kuid kodumaal ei tule keegi selle pealegi, et nendega võiks mööda tänavat rahumeeli kõndida.

12. Kehv hügieen – kodus oleme harjunud sooja vee, elektri ning kanalisatsiooniga, kuid olles reisil mõnes riigis, kus üks või lausa kõik nendest puuduvad, ei tehta sellest suurt numbrit, vaid nauditakse täiel rinnal, kui üht kohaliku elu os

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles