Kõige veidramad muuseumid üle ilma

Johanna Vahuri
, reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Murdunud suhete muuseum. Zagreb, Horvaatia
Murdunud suhete muuseum. Zagreb, Horvaatia Foto: SCANPIX

Katkenud suhete muuseum

Zagreb, Horvaatia

Muuseum aitab külastajatel üle saada katkenud suhete valust. Nii võib iga inimene sinna maha jätta ja näitusele üles seada ka midagi oma kurvalt lõppenud suhetest. Muuseum osutus Horvaatias niivõrd populaarseks, et näitusega on mindud juba maailmaturneele. Praegu võib murdunud südamete jälgi näha meie põhjanaabrite juures Helsingis.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

Falloste muuseum

Reykjavík, Island

Muuseumis ei ole näitusele seatud vaid mõned üksikud näidised erinevatest meheaudest. Falloste muuseum Islandil tunneb uhkust oma rikkaliku kollektsiooni üle, sest seal saab tutvuda kõikide Islandil elavate imetajate eksemplaridega. Siiski ei ole muuseum mõeldud ainult naljategemiseks, vaid sealt võib leida ka teaduslikke fakte. Muuseumi juures tegutseb ka väike pood, kus müüakse kohase sümboolika ja kujundusega tarbeesemeid.

Foto: AFP/Scanpix
Foto: AFP/Scanpix Foto: AFP/SCANPIX

Kondoomimuuseum

Bangkok, Tai

Tai on üks suurimaid kondoomitootjaid maailmas. Muuseumis ei näidata ainult värvilisi ning eri maitsete ja pakenditega ja mitmest ajastust pärit kondoome, vaid seal katsetatakse põhjalikult ka nende tugevust ja vastupidavust. Huvitaval kombel lõi Tai valitsus kondoomimuuseumi selleks, et harjutada kohalikke kondoomi olemasoluga ja õhutada neid kaitsevahendeid tihedamini kasutama.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: Reuters/ScanPix

Kiirnuudlimuuseum

Osaka, Jaapan

Tundub veider, et kiirnuudlitest on midagi erilist rääkida või teada, sest enamik tänapäeva tudengeid on seda «luksuslikku» einet süües veetnud palju minuteid ja õppinud rooga läbi ja lõhki tundma. Muuseumis võimalik tutvuda aga ka nende looja Momofuku Ando tegemistega. Muuseumi külluslikkus ja informatsioonirohkus üllatab külastajat, samuti ei ole ilmselt Eesti poelettidel kunagi nähtud nii laia valikut kiirnuudleid. Ühtlasi on nuudlifännidel võimalus kokku panna oma kiirnuudlipakk, luua oma kujundus ning valida sisu, mis peaks ideaalselt sobima Jaapanist kaasa toodud suveniiriks.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: Reuters/ScanPix

Sulabhi rahvusvaheline tualettide muuseum

New Dehli, India

Muuseumist leiab erakordselt laia valiku igasuguseid vetsupotte: nii paljudes värvides ja rohkete kaunistustega kui ka tagasihoidlikumaid ja lihtsamaid. Siiski ei ole muuseumi ainus eesmärk püüda inimeste pilku kaunite käimlatega. Peamiselt üritab muuseumi looja Bindeshwar Pathak tõmmata rahva tähelepanu hoopis üldisele hügieenile, mis jätab Indias ning ka paljudes teistes nn kolmanda maailma riikides kõvasti soovida.

Foto:
Foto: Foto: muuseumi koduleht

Karrivorstimuuseum

Berliin, Saksamaa

Ilmselt ei tule üllatusena, et selline muuseum avas uksed just Saksamaal. Tegu on vahva muuseumiga, kus lisaks karrivorsti tausta, ajaloo ja omapäraga tutvumisele saab tööle panna ka teised meeled. Nii on muuseumis võimalik mängida vorstiteemalist telekamängu, vaadata videolt, kuidas inimesed kuulsat rooga söövad, ning võtta istet vorstikujulisel diivanil ja nautida mõnd head karrivorstiampsu. Karrivorsti kui sakslaste ühe rahvusroa peaks Saksamaal resides kindlasti ära proovima ning on suurepärane võimalus teha seda just teemamuuseumis.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: AFP/SCANPIX

Halva kunsti muuseum

Somerville, Massachusetts, Ameerika Ühendriigid

Ilmselt on kõik reisisellid käinud mõnes kunstimuuseumi, et imetleda mõnd kuulsat taiest, seejuures veel tihti mõistmata, mis teeb need tööd nii grandioosseks, nagu räägitakse. Halva kunsti muuseumis ei teki aga üldse küsimust, miks need tööd selle muuseumi seintele on sattunud. Nii kehva kunsti on ilmselt luubiga tervest maailmast kokku otsitud, seal ilutseb tõeline põhjakiht. Ka seal oma töödega esindatud kunstnikud võivad tunda uhkust, et nad on milleski väga head – nad on väga head halvad kunstnikud.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

Huulepulgamuuseum

Berliin, Saksamaa

Muuseumi looja Rene Koch töötas 20 aastat meigikunstnikuna Yves Saint Laurenti heaks, mistõttu tunneb seda maailma läbi ja lõhki. Huulepulgamuuseumis ilutsevad ka Hildegard Knefi ja Evita Peroni isiklikud meigitarvikud. Lisaks huulepulkadele barokiajastust tänapäevani leiab muuseumist veel ka paljude Saksamaa kuulsuste huulejäljed. Kõiki eksponaate võib katsuda ning tuuri lõpus saab end kohapealsete meigitarvikutega ilusaks vuntsida, lähtudes seejuures kuulsa meigikunstniku soovitustest.

Foto:
Foto: Foto: Facebook

Rahvuslik matuseajaloo muuseum

Houston, Texas, Ameerika Ühendriigid

Muuseum on äärmiselt hariv, seal on Ameerika Ühendriikide suurim kollektsioon autentseid ja ajaloolisi matusetalitustega seotud esemeid. Nii võivad külastajad õppida eri ajastute kirstudest, kaarikutest ja muust vajalikust. Samuti on seal esile toodud üksikasju paljude kuulsuste matustest, sealhulgas ka presidentide ja paavstide viimsele teekonnale saatmistest. Muuseumiga avaldatakse austust inimkonna vanimale kultuurirituaalile ja juhitakse tähelepanu selle igapäevasusele.

Foto:
Foto: Foto: Facebook

Pezi mälestusesemete muuseum

Burlingame, California, Ameerika Ühendriigid

1990. aastate keskpaigas ei näinud Tallinna tänavatel last, kel ei oleks käes olnud mõnd Pezi kommimasinat või kes palavalt ei oleks endale üht sellist soovinud. Gary Doss, kes on omalaadseid mänguasju kogunud juba kümneid aastaid, otsustas toona avada populaarsele maiustusaparaadile ka oma muuseumi. Väidetavalt on seal väljas eksemplarid kõikidest masinatest, mis maailmas kunagi müügil on olnud. Pezi kommimasinaid on toodetud alates 1950. aastast ja erinevaid mudeleid on muuseumisse kogunenud juba üle 900. 2004. aastal otsustas omanik oma valikut veidike laieneda ning avas ka mänguasjamuuseumi, kust leiab muuhulgas laialdase legokollektsiooni.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: SCANPIX
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles