Hauaröövlite varandus: ajudest meheauni

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Etendus «Hamlet»
Etendus «Hamlet» Foto: SCANPIX

Kuu enne William Shakespeare'i 400. surma-aastapäeva avastati, et ilmselt ei olegi kuulsa kirjaniku pea hauas, vaid on sealt juba ammu pihta pandud.

Arheoloogid avaldasid, et suure tõenäosusega ei olegi Shakespeare'i pea enam Stratford-on-Avonis hauas, kus on tema koht. Ilmselt on hauaröövlid juba 1794. aastal selle sealt minema vedanud. Siiski ei ole tegu erakordse juhtumiga, sest nii mõnigi teine tuntud inimene peab hauas läbi ajama ilma mõne kehaosata, vahendab National Geographic.

Mussolini aju - pärast diktaatori surma tagastati tema lesele vaid osa tema ajust. Väidetavalt jäi ülejäänud Ameerika Ühendriikidesse. Veel hiljuti üritas keegi Mussolini aju eBays maha müüa, kuid asjale jälile saanud diktaatori lapselaps teatas sellest ametivõimudele ning nii võeti kuulutus ka kiiresti maha. Kas tegu oli tõesti diktaatori ajuga, on teadmata.

Mozarti pea - kümme aastat pärast kuulsa helilooja surma varastas hauaröövel Joseph Rothmayer ära tema pea. Mozarti pead hoiti Rothmayeri perekonnas pikka aega, kuni 20. sajandi alguses see viimaks Salzburgi Mozarteumi sihtasutusele anti. Siiski ei ole teadlased kindlad, kas tagastatud pea kuulus tõesti Mozartile. Helilooja lähedastelt võetud DNA-proovid ei klapi pealt saadud DNAga, mis võib tähendada, et tegu on võltsinguga või et helilooja perekond varjas meelaid seikasid, mis pole endiselt ilmsiks tulnud.

Thomas Paine - pärast kirjaniku, filosoofi ja revolutsionääri surma 1800. aastate alguses on tema keha mööda maailma ringi sõidutatud ning praegune asukoht on teadmata. Kõigepealt viis üks tulihingeline fänn Paine'i säilmed Inglismaale, kus teadaolevalt hoiti kuulsust mitu aastat pööningul. Pärast seda ei ole aga ühtegi kindlat jälge, mis viitaks säilmete asukohale. Väidetavalt tehti mõnest tema luust nööbid ja teised müüdi ükshaaval maha. Erinevad inimesed on väitnud, et neil on Paine'i kehaosi, üks ribi Prantsusmaal, pea Austraalias, kuid keegi ei ole suutnud seda siiani tõestada.

Napoleoni meheau - 1820. aastal toimunud lahkamisel lõikas arst Napoleoni meheau ära ning andis selle preestrile. 1920. aastal pandi kehaosa Manhattanis väljanäitusele ning kõigest 50 aastat tagasi ostis selle Ameerika Ühendriikide uroloog, kelle valduses on peenis tänaseni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles