Iisraelis vahistati Jeruusalemma sündroomiga turist

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mees riietatud Jeesus Kristuseks
Mees riietatud Jeesus Kristuseks Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriikidest pärit mees veetis öö koobastes, otsides müstilist aaret, pärast mida ametivõimud ta vahistasid.

19-aastane mees leiti Zedekiahi koopast, moslemi kvartali alt Jeruusalemma vanalinnast. Ta oli end ühte õõnsusesse peitnud ning ootas, kuni vaatamisväärsus päevaks suletakse, vahendab Daily Mail.

Öösel kaevas mees koopas väikeseid auke, otsides sajanditevanust aaret, mis väidetavalt on sinna maetud.  Noormees, kes oli üleni mudane, ei suutnud hiljem enam seletada, kuidas ta koopasse peitus või miks ta seda tegi.

Politsei hinnangul võis mehel tekkida Jeruusalemma sündroom. See on mentaalne fenomen, kus inimene langeb religioossesse psühhoosi, kuna ta viibib nii lähedal pühadele paikadele. Esimene Jeruusalemma sündroomi juhtum tuvastati 2000. aastal.

Noormehe kotis oli hunnik täiesti väärtusetuid lubjakivi tükke. Nüüdseks on mees vabastatud ning ta on juba ka riigist lahkunud.

Jeruusalemma sündroomi seitse sümptomit:

  • Ärevus, ärritus, närvilisus ja pinge ning teised arusaamatud reageeringud.
  • Soov alati minna jalutama üksinda, turismigrupist eraldi. Selline käitumine võib giide teha ettevaatlikuks ning neil on õigus sellistest inimestest teatada ka ametivõimudele, kes saavad siis sündroomi olemasolu kontrollida, et vältida võimalikke vahejuhtumeid.
  • Suurenenud vajadus puhtuse järele, pidev pesemine ja küünte lõikamine.
  • Voodilinadest toogalaadse rüü tegemine, mis peab olema alati valge.
  • Vajadus piibli psalme valjuhäälselt esitada. Selle staadiumi saabumisel tuleb inimesele osutada kiiremas korras professionaalset abi. Kui abi ei anta, järgnevad ka ülejäänud staadiumid.
  • Rongkäigu moodustamine mõnda Jeruusalemma pühapaika.
  • Pühas paigas «jutluse» pidamine. Tavaliselt on jutlused väga segased ja peamiselt soovitavad nende pidajad inimestel taanduda  äärmuslikult kasina eluviisi juurde. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles