Euroopa sai endale uued suurimad puud (2)

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sekvoia
Sekvoia Foto: SCANPIX

Inglismaale istutati Euroopa esimesed ranniksekvoiad, mis tulevikus on ka Euroopa suurimad puud.

Cornwalli piirkonnas Inglismaal asub omapärane botaanikaaed The Eden Project, kuhu istutati Ameerika Ühendriikidest kohale toodud ranniksekvoiad, vahendab Lonely Planet.

Sekvoiad on kõrgeimad elusolendid terves maailmas, kasvades kuni 115 meetri kõrguseks. Peamiselt kasvavad hiigelpuud Kalifornia ja Oregoni osariikides Ameerika Ühendriikides. Viimasel ajal piirkonda laastanud põud, metsatulekahjud ning raiumised on saanud hiiglastele aga juba ohtlikuks.

Cornwall valiti ideaalse paigana kasvuks välja just sealse niiske kliima tõttu, mis on ranniksekvoiadele üsna sobiv. Loodetavasti on 2050. aastaks 40 istutatud puud kasvanud juba vähemalt 25 meetri kõrguseks.

Mõned istutatud pisikestest puudest on aretatud kuulsast Fieldbrooki kännust. Fieldbrooki puu raiuti maha 1890. aastal, kui see oli 3500 aasta vanune. Kõigi eelduste kohaselt oleks just sellest puust kasvanud maailma suurim metsahiiglane.

Kusjuures, Fieldbrooki puu raiuti maha tobeda kihlveo tagajärjel. Kihla veeti selle peale, kas on võimalik ehitada ühest puutüve tükist lauda, mis mahutaks korraga 40 inimest. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles