Mida katab Euroopa ravikindlustuskaart?

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopas reisides võta kaasa ravikindlustuskaart, kuid kaalu ka reisikindlustuse vajadust.
Euroopas reisides võta kaasa ravikindlustuskaart, kuid kaalu ka reisikindlustuse vajadust. Foto: Peeter Langovits
Paljud kasutavad Euroopas reisides tervisekindlustuse asemel Euroopa ravikindlustuskaarti. Mida see kaart katab ning miks tasuks kaaluda ka täiendava tervisekindlustuse sõlmimist, räägib PZU Kindlustuse reisikindlustuse riskijuht Kaja Pukk.
Euroopa ravikindlustuskaart annab õiguse arstiabile Euroopa Liidu riikides, lisaks Norras, Šveitsis, Liechteinsteinis ja Islandil. Kuid kuna ravikindlustuskaardiga saab arstiabi kohaliku seadusandluse järgi ja võrdsetel tingimustel nendes riikides elavate inimestega, ei ole kogu ravi tasuta. 
Olenevalt riigist võib varieeruda omavastutustasu (nt visiiditasu, voodipäevatasu, ravimid jne) suurus, mida peab tasuma riiklikes asutustes. Kuivõrd erinevad tariifid võivad olla päris suured, võib vaid Euroopa ravikindlustuskaardiga reisimine kujuneda kulukaks. 
Ravikindlustuskaart ei laiene enamasti ka erapraksistesse ega kata ka transpordikulusid ühest riigist teise, kui välisriigis juhtub raskem õnnetus, mille ravi tuleb jätkata Eestis või mujal, milleks peab kasutama lennutransporti. 
Seetõttu on soovitatav ka Euroopas reisides sõlmida tervisekindlustus, mis hüvitab vastavalt lepingule vältimatud ja põhjendatud raviteenused, sh traspordikulud, ravimid, voodipäevatasud jms.

Juhtum:

Mees sõidab Austriasse suusatama. Suusamäel juhtub õnnetus - ta kukub ja vigastab tõsiselt jalga. Lähim raviasutus, kuhu esmaabi saamiseks pöörduda, on suusakuurordi erakliinik, milles palutakse mehel esmalt tasuda visiiditasu. Visiidi käigus selgub, et tegemist on nii tõsise vigastusega, et mees vajab koheselt kirurgilist protseduuri luu fikseerimiseks vajalike plaatide paigaldamiseks. Operatsiooni eeldatav maksumus on 5500-7000 eurot. Ravikindlustuskaart protseduuri hinda ei kata, kuid kehtiva reisikindlustuse olemasolul saadetakse kliinikule garantiikiri operatsiooni teostamiseks.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles