Musta minevikuga paradiisisaar, kus inimesed lihtsalt kadusid (2)

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Coiba saar
Coiba saar Foto: SCANPIX

Coiba rahvuspark asub Panamas, 22 kilomeetri kaugusel rannikust. Omapärane saar oli kasutusel kunagi vanglana, mis pani inimesed lihtsalt kaduma.

Kuigi praegu näeb saar välja kui tõeline paradiis rohkemate korallrahudega kui teistel ümbritsevatel saartel ja riikidel. Siiski alles alles hiljuti leidsid sinna tee vaid süüdimõistetud kriminaalid, vahendab New York Times ja The Line Up.

Vangla tehti saarele juba 1919. aastal ning kokku leidis end ühel või teisel eluhetkel põrgulikult paradiisisaarelt 3000 kriminaali. Saar kogus kuulsust just sellepärast, et inimesed kippusid seal lihtsalt ära kaduma, eriti juhtus seda poliitvangidega. Saarele ei lastud ka ühtegi kõrvalist isikut, vaid vangid ja valvurid.

Vangidel ei olnud mingit põgenemislootust, mispärast rahvasuus kutsuti sinna saadetuid ka Los Desaparecidos ehk kadunuteks. Arvatakse, et sealseid vange ka piinati, ja poliitilistel kaalutlustel isegi mõrvati.

Vanglat hakati likvideerima alles 1990. aastal, pärast seda kui kuulus diktaator Manuel Noriega võimult kukutati. Pärast vangla sulgemist jäi saar mõneks ajaks täiesti tühjaks, sest kardeti saare minevikku. Väidetavalt olevat ka vangid ja valvurid näinud saarekesel mitmeid kordi vaime.

Üks legendidest räägib, et valvur ajas metsas taga põgenenud vangi. Kui ta vangi kätte sai, nägi ta, et tegu ei olnudki mehega vaid kummitusega. Hiljem olevat valvur end kummituse näos nähtud õuduste tõttu maha lasknud.

Tavaliselt maeti surnud vangid sinna samasse saarele ja nende haudasid loomulikult ei tähistatud. Mõnikord aga viidi laibad merele ja söödeti haidele.

2005. aastal võeti Coiba UNESCO maailmapärandi nimekirja. Koiba saar asub samal veealusel mäel, kus Galapagose saaredki ning aastate jooksul ei ole seal kordagi üritatud läbi viia mõnd suuremat arendust, mistõttu on 85% metsast säilinud looduslikuna. Coibalt võib leida 760 erinevat liiki kalu, 33 erinevat hailiiki, 20 liiki vaalasid ja delfiine ning haruldasi linde mida kuskil mujal ei ole. Saarele lubatakse ööseks jääda korraga vaid 60 külalisel.

Vaata pilte kunagisest valglast siit.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles