Arezzo – võluv pärl Toscanas

Tiina Kolk
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saal Giorgio Vasari majas, kunstnik töötas oma kodu dekoreerimise kallal alates 1542. aastast üle kahekümne aasta, praegu asub Casa di Vasaris muuseum.
Saal Giorgio Vasari majas, kunstnik töötas oma kodu dekoreerimise kallal alates 1542. aastast üle kahekümne aasta, praegu asub Casa di Vasaris muuseum. Foto: SCANPIX

Tänu kunagistele kullasseppadele ja nüüdisajal hästi edenevale juveelitööstusele on Arezzo üks Toscana jõukamaid linnu. Tänapäeval on raske ette kujutada, milline pärl võis see mõnusa õhustiku ja võluvate vaatamisväärsustega paik olla veel enne Teist maailmasõda, sest teatavasti hävis sõjas suurem osa Arezzo ajaloolisest vanalinnast. Antiikajal Arretiumi nime kandnud asula oli toona etruskide tähtsamaid keskusi ja linna vanim ehitusmälestis, 3.–2. sajandil eKr rajatud linnamüür on muljetavaldav näide sellest.

Iga kuu esimesel nädalavahetusel vallutavad Arezzo antiigikaupmehed ja teist niisugust vanakraamilaata ei toimu kusagil maailmas: siinsed kaubitsejad teavad, mida nad müütavad! Kes uunikume ihaldavad, peavad oma reisiplaani selle ürituse järgi seadma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles