Rõuges valmib uus 30 meetri kõrgune omanäoline vaatetorn (1)

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uue vaatetorni eskiisjoonis
Uue vaatetorni eskiisjoonis Foto: Rõuge vallavalitsus

Võrumaale Ööbikuorgu kerkib sel kevadel omanäoline 30-meetri kõrgune vaatetorn, mille otsa roninud loodusesõbrad peaksid end tundma nagu hiiglaslikus linnapesas.

Vajadus uue vaatetorni järele tekkis juba ligi kaks aastat tagasi, kui Ööbikuoru eelmine, puidust 24 meetri kõrgune vaatetorn näitas esimesi väsimuse märke ning see suleti külastajatele. Hoolimata vallavalitsuse ning ehitaja püüdlustest ei õnnestunud ulatuslike puidukahjustustega torni päästa ning see lammutati möödunud aasta kevadel. Samal ajal oli vallavalitsus juba alustanud ka uue torni ehitamiseks rahastuse taotlemist Keskkonnainvesteeringute Keskusest ning Euroopa Liidu Ühtekuuluvusfondist. 

 

Projekti alustades ning uue vaatetorni visuaalset kontseptsiooni välja töötades jõuti koos ROK-Projekt OÜ arhitekti Karmo Tõraga endise klassikalise sõrestiktorni asemel mitmete uute ja loominguliste lahendusteni. Kaheksast eriilmelisest ideest jäi sõelale kahe vaateplatvormiga 30 meetri kõrgune torn „Ööbikupesa“. See meenutab kahe linnupesaga puud, mille tipus, ülemisel pesa-vaateplatvormil on trepiotsa kattev „kuldmuna“ – valgustatud klaaskuppel. Erilahendusega vaatetorni hind kujunes hanke käigus kõrgemaks kui projektitaotluses planeeritud, kuid kauni ja omanäolise torni ehitamise ideest ei loobutud. Rõuge vald panustab hinnavahe, 109 250 eurot, omaosalusena. Selleks võetakse volikogu nõusolekul laenu ning uus vaatetorn peaks valmima juba selle suve alguses juunikuus.

 

Vaatetorni ehitamisega paralleelselt käib ka kogu ülejäänud Ööbikuoru külastuskompleksi uuendamine, mille käigus rekonstrueeritakse üks matkaraja lõik, paigaldatakse alale uusi infotahvleid, suunaviitasid, puhkekohti ja muud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles