Iidsel surnuaial avastati müstilised hauad

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pealuu, pilt illustreeriv
Pealuu, pilt illustreeriv Foto: SCANPIX

Arheoloogid avastasid Saksamaal ilmselt maailma vanima surnuaia kust leiti mitu last ning mees, kes oli maetud püsti.

Hauad on arvatavasti 8500 aasta vanused. Kaks kõige intrigeerivamat leidu olid kuue kuuse lapse säilmed ning noore mehe säilmed, kes oli maetud püsti, vahendab National Geographic. Arheoloogide hinnangul on mitmed hauad veel väljakaevamata.

Surnuaia asukoht ning ehitus viitab sellele, et inimesed valisid selle koha sihilikult, mitte juhuslikult nagu tavaliselt. Haruldane on ka see, et imiku jäänused on niivõrd hästi säilinud. Imiku abiga loodavad teadlased palju teada saada tollasest elust ning sellest, mis haigused siis levisid.

Haruldane leid on ka lähedale maetud noormees, kes sängitati mulda umbes 1000 aastat pärast imikut. Müstiliseks teeb leiu veel see, et mees maeti hauda püsti. Meest ei maetud kohe täielikult, esialgu kaevati mulla sisse vaid tema jalad, seejärel lasti surnukehal natuke aega laguneda ning alles siis visati talle muld peale.

Hauad pärinevad keskmisest kiviajast ning sellele perioodil ei maetud tavaliselt inimesi ühte kohta, sest inimesed olid liikuvad ning vahetasid asukohta suhteliselt kiiresti. Hauad asetsevad mäe otsas, kus on väga kivine ja kõva pinnas. Ühtlasi ei ole lähedal veekogusid, mis teeb sealse asustuse olemasolu veelgi ebatõenäolisemaks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles