Vaata, millised reisiettevõtted lisati musta nimekirja

Kerli Kivistu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarbijakaitseamet lisas musta nimekirja kuus reisiettevõtet.
Tarbijakaitseamet lisas musta nimekirja kuus reisiettevõtet. Foto: PantherMedia / Scanpix

Reisiettevõtjatel oli kohustus 20. jaanuariks tarbijakaitseametile esitada neljanda kvartali pakettreiside kogumüügi aruanne, kus tuli näidata ka käesoleva aasta müügiprognoos, kuid aruande jättis esitamata kuus ettevõtet, kelle amet kandis musta nimekirja.

Kuue reisiettevõtte puhul, kes jätsid aruande esitamata, ei olnud ametil võimalik kontrollida nende tagatise piisavust. Musta nimekirja kanti ASAP Travel OÜ, Asroleon OÜ, Natourest OÜ, Nikolo Travel OÜ, Evelina Dream Travel OÜ ja Prime Communications Limited Eesti filiaal. Kaks viimast ettevõtet on mustas nimekirjas varemgi olnud.

«Reisihuvilistele soovitame alati tutvuda ka meie musta nimekirjaga, sest selliste reisiettevõtjate puhul ei saa olla kindel, et nende tagatis on piisav reisijate kodumaale tagasi toomiseks ning ärajäänud reisitasu tagasi saamiseks, kui ettevõttel peaks ilmnema makseraskused,» kommenteeris tarbijakaitseameti tarbijapoliitika ja avalike suhete osakonna juht Hanna Turetski-Toomik.

Lähenevat turismimessi Tourest 2016 silmas pidades toonitab tarbijakaitseamet, et vastutustundlik reisiettevõtja arvestab eduka müügiga ning seejuures oleks tema tagatis kogu messi vältel piisav.

Turetski-Toomik toonitas, et korraldajatel tasub aga üle vaadata reisi esmase sissemakse suurus ja tasumise tähtajad ning vältida asjatult reisitasude enda käes hoidmist olukorras, kus selleks pole tegelikku vajadust (näiteks juhul, kui lendude või majutuse eest tasutakse tagant järgi või on sootuks terve hooaeg juba ette makstud).

«Ühtlasi on aruanded on tarbijate majandushuvide kaitse oluline komponent, sest nende alusel kontrollib tarbijakaitseamet seda, kas firmade tagatissummad on piisavad või mitte,» märkis Turetski-Toomik. Tagatisest kaetakse reisiettevõtja maksejõuetuse korral reisijate kojusõit ning tagastatakse tarbijatele ära jäänud reiside ettemaksud ning tagatis peab olema võetud kohustuste katmiseks piisav igal ajahetkel. 

Must nimekiri on abivahend tarbijatele, kes soovivad enne reisi ostmist kontrollida firma usaldusväärsust. Tarbijakaitseametil ei ole võimalik hinnata nende ettevõtete tagatisraha vastavust, mistõttu on ametil õigus teavitada avalikkust ohu ennetamisest, ohukahtlusest, ohust või korrarikkumisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles