Talvised reisimuljed: jõuluturud hõõgveini rüüpajatele

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui Tallinna jõuluturg tundub olevat püsti pandud vaid turistidest ostjatele mõeldes, siis näiteks Saksamaal Hamburgis ja Lübeckis on jõuluturgude külastajateks peamiselt kohalikud linnaelanikud.

Saksamaal pole sugugi ebatavaline, et jõuluturule minnakse pärast tööpäeva lõppu sõprade-tuttavatega kohtuma ja juttu rääkima. Olulise komponendina käib vestluse juurde hõõgveini rüüpamine. Eestist saabuvale turistile võibki saksa jõuluturust jääda esialgu kummaline mulje – osta pole justkui midagi, sest igas teises letis kaubeldakse kohapeal tarvitamiseks mõeldud hõõgveini või vorstidega.

Nii tuleb saksa jõuluturule elamuse saamiseks minna tühja kõhuga. Alustuseks rüübata hõõgveini ja nosida juurde röstitud kastaneid, siis toekamaks ampsuks vorst või rullmopsiga võileib ning magustoiduks muzenid.

Muzenid on Põhja-Saksamaa traditsioonilised jõuluaja maiustused. Välimuselt ja maitselt meenutavad need suures osas kohupiimapalle, tuututäis sooje pallikesi maksab kolm eurot.

Kuna jõuluturge on nii Lübeckis kui ka Hamburgis mitu, võib sel moel einestades ja glühweini rüübates veeta kogu päeva. Näiteks Hamburgis on jõuluturge kokku 12 ning vähemalt neli-viis neist asuvad kesklinnas üksteisest vaid väikese jalutuskäigu kaugusel.

Samas on sisse seatud ka temaatilisi jõuluturge, näiteks lastele muinasjutumaailmad ja meisterdamisnurgad, ajaloohuvilistele keskaegne turg Lübeckis ning oma igapäevaellu vürtsi otsivatele täiskasvanutele Hamburgi punaste laternate piirkonnas asuv Santa Pauli jõuluturg.

Viimane avatakse külastajatele õhtutundidel ja seal saab hõõgveini rüübates kuulata elavat muusikat ja etendusi või vaadata hoopiski striptiisi. Samuti saab erootiliselt jõuluturult soetada veidi teistsuguseid kingitusi.

Kui uskuda kohalikke giide, meelitavad Hamburgi ja Lübecki jõuluturud igal aastal kohale ka hulga turiste ning just jõulueelne aeg on sealse turismi üks kõrgpunkte. Näiteks jõuluajal võõrustab Lübeck ligikaudu miljon külalist ning peamiseks tõmbenumbriks on martsipani kõrval just jõuluturud. Külalisi tuleb nii muudest Saksamaa piirkondadest kui ka Põhjamaadest Taanist, Rootsist.

Ajakirjanik käis Hamburgi ja Lübecki jõuluturgudel Saksa turismiameti kutsel ja lennufirma Air Baltic toel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles