Nipid, kuidas välisriigis autorendilt säästa

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Autoga reisimine
Autoga reisimine Foto: SCANPIX

Enam kui pooled puhkusereisi planeerivatest eestlastest eelistab reisida omal käel, broneerides transpordi, majutuse ja reisitegevused iseseisvalt, et säästa kulutustelt ning tagada endale suuremat liikumisvabadust. 

Rahvusvahelise autorendiettevõtte Avis Budget Eesti välisbroneeringute keskuse juht Kaisa Liiv toob välja viis põhireeglit, mida auto rentimisel silmas pidada ning kuidas rendiautot kasutades reisikulusid optimeerida.

1. Broneeri varakult

Kui on plaan reisisihtkohas autot rentida kõrghooajal, tuleks broneering teha vähemalt 2 nädalat enne rendi algust. Kui broneering jätta viimasele hetkele, ei pruugi enam ihaldatud autogruppi saadaval olla või on selle hind võrreldes varasemaga mitmekordistunud.

Autorendi hind kujuneb vastavalt hooajale ja nõudlusele ning rendifirmad võivad hinnastust muuta endale sobival ajal ilma etteteatamiseta.

2. Mõtle hoolikalt autovajadus läbi

Kõige soodsam on autorent nädalavahetuseti, st neljapäeva pärastlõunast kuni esmaspäeva hommikuni. Seega, kui on soov autorendikulud võimalikult madalad hoida, tasub puhkuseplaan varakult ära teha ning rendisõiduki kasutamise periood paika panna.

Pikema reisi puhul tasub kaaluda ka auto rentimist pikemaks perioodiks kui vaid üksikud päevad, sest paljudel juhtudel on rendisõiduki maksumus alates 10. päevast soodsam.

Samuti tasub läbi mõelda marsruut, sest soodsa renditasu puhul võib kilometraaž olla piiratud. 

3. Vii end kurssi võimalike kuludega

Tavaliselt on rendihinnas kohaliku kontori teenustasud ja baaskindlustused. Eripakkumiste puhul võib broneeringu hinnas olla ka näiteks maksimaalsed kindlustused ja lisajuht, kuid üldiselt tuleb nende eest tasuda alles rendikontoris.

Mõnel rendisõidukeid vahendaval lehel saab broneerida ka kindlustusteta renti, mis võib tunduda küll rahakotisõbralikum, kuid eelkõige on need suunatud USA kodanikele, kuna neil on olemas personaalsed kindlustused teise pakkuja juurest, mis katavad ka rendisõiduki.

Kui broneerida kindlustusteta rent, võib teenindaja nõuda auto väärtuse suurust garantiideposiiti või keelduda auto rentimisest.

Soovituslik on broneerida autorent, mille hinnas on vähemalt baaskindlustused!

Üles tasub otsida ka rendiettevõtte koduriigi esindaja, kes aitab emakeeles lepingu- ja renditingimusi selgitada ning oskab anda vajalikke soovitusi. Eriti oluline on enne lepingu allkirjastamist üle vaadata rendi kogumaksumus, kindlustuse olemasolu ja vastutuse määrad, et vältida võimalikke segadusi.

4. Uuri võimalike soodustuste kohta

Erinevaid soodustusi on võimalik saada lennufirmade kliendikaartidega, aga ka näiteks krediitkaartidega. Lennupunktide arvu saab teada oma lennufirma kliendikaardi programmi tutvustuselt.

5. Tutvu kohaliku liikluskultuuriga

Rendiautoga võõras riigis sõitmiseks tasub end eelnevalt kurssi viia kohaliku liikluskultuuri ja ka teistsuguste liiklusmärkidega.

Näiteks on viimasel ajal sagenenud rendisõiduki kasutajatele tehtud trahvide hulk Itaalias, kus tasub olla ettevaatlik nt ZTL-tsoonide suhtes – need on tänavad, kuhu teatud kellaaegadel sõita ei tohi. Eksimusega kaasneb trahv, mille peab tasuma klient, kes sel kuupäeval rendisõidukit kasutas.

Trahvide tasumisel rendifirma ei aita, sest trahvide vahendamine pole seadusega kooskõlas.

Kohaliku liikluskultuuri kohta saab küsida rendiettevõttest ning kindlasti tasub uurida ka reisifoorumitest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles