Uuring: puhkusereise eelistatakse planeerida omal käel

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puhkus soojal maal
Puhkus soojal maal Foto: SCANPIX

Nii eestlased, lätlased kui leedulased eelistavad puhkusereise planeerida pigem omal käel kui reisifirmade vahendusel.

Järgneva kuue kuu jooksul puhkusereisi planeerivatest eestlastest 56 protsenti eelistab seda teha omal käel ette valmistades ning 32 protsenti reisibüroode vahendusel, selgub 2015. aasta lõpul uuringufirma Faktum & Ariko ning ühisesse Rait Gruppi kuuluva Läti ja Leedu haru poolt läbiviidud elanikkonna küsitlusest. Ka Lätis ja Leedus nimetasid inimesed sagedamini eelistusena omal käel planeerimast – väga selgelt eelistavad seda just lätlased.

Omal käel planeerimise eelisena nähakse selle variandi odavust ning võimalust olla vaba, loominguline ja saada osa suuremast hulgast valikutest. Reisibüroosid eelistavad aga inimesed, kes hindavad mugavust ning enam turvalisust ja kindlust. Üldse planeerib järgneva kuue kuu jooksul puhkusereisile minna 33 protsenti eestlastest, 26 protsenti lätlastest ning 12 protsenti leedulastest. Eestlased ja lätlased on ka viimase kuue kuu jooksul märgatavalt enam puhkusereisil käinud kui leedulased.

«Kui vaadata Eesti reisibüroode viimaseid käibenumbreid, siis mahtude osas vähenemist näha ei ole ehk käive on püsinud viimase paari aasta jooksul stabiilsena,» sõnas Eesti turismifirmade liidu juht Mariann Lugus. Tema sõnul näitab see, et paljud eestlased hindavad endiselt reisibüroode teenuseid, sest peale lennupileti ostmise on võimalik reisibüroode kaudu korraldada veel majutust, transporti, meelelahutust ja palju muud ning reisibüroo kasutamine aitab säästa kallist aega. «Lisaks on paljudele reisijatele tähtis vastastikune usaldus – oma reisikonsultant juba teab klientide soove ning reisikava kokkupanek läheb seetõttu ladusalt,» ütles Lugus.

Ka märkis ta, et 2016. aastal võiks reisibürood omal käel reisimisele eelistada just seetõttu, et olukord maailmas, sealhulgas mitmetes populaarsetes reisisihtkohtades on muutunud ärevaks ning reisibüroo teab rännumeest juba varakult teavitada kõikidest oludest kohapeal. «Lisaks on väga oluline, et reisibüroo telefon on avatud laias maailmas rändajale 24 tundi ööpäevas, sealt saab eestikeelset abi ükskõik millise reisimist puudutava tõrke korral ning samuti leiab reisibüroo sobivad lahendused reisi jätkamiseks,» lausus turismifirmade liidu juht.

Elanikkonna puhkuseharjumuste-, plaanide-, ja eelistuste teemaline küsitlus tehti kõigi kolme Balti riigi elanike seas ajavahemikus oktoober – november 2015. aastal. Puhkusereiside all on mõeldud nii reise soojale maale, nn perepuhkuseid kui turismireise teistesse linnadesse. Kolme riigi peale kokku küsitleti 3000 elanikku vanuses 18 – 74 aastat. Küsitluse korraldas uuringufirma Faktum & Ariko, mis kuulub ülebaltilisse uuringufirmade gruppi Rait Grupp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles