Kuidas laviin üle elada?

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästekopter
Päästekopter Foto: SCANPIX/REUTERS

Prantsuse alpides on nädala jooksul laviini tagajärjel saanud surma kaheksa inimest, mis tuletab valusalt meelde, kui oluline on olla sellisteks juhtumiteks valmistunud.

Kuigi laviinid tulevad ootamatult ja kõik toimub väga kiiresti on eksperdid avaldanud parimad nipid suusatajatele, kuidas ellujäämislootust suurendada, vahendab Daily Mail. Viimastel nädalatel on alpides olnud pidev tugev lumesadu, mis tõstab laviini tekke ohtu veelgi.

1. Kontrolli olukorda - enne mäele minekut ning isegi mäel olles peaksid suusatajad pidevalt kontrollima laviinihoiatusi, selleks on loodud nutitelefonidele ka spetsiaalsed rakendused.

2. Väldi liigseid riske - ei tasu minna sõitma radadelt väljapoole või radadele, mis on suletud. Need, kes seda siiski teha soovivad, peaksid olema äärmiselt ettevaatlikult ja soovitavalt kaasa võtma ka kogenud giidi.

3. Ole tähelepanelik - inimesed peaksid oskama märgata vanade laviinide jälgi ning lume murdumise kohti. Samuti peaks kuulama üle lume liikudes, kas pind tundub õõnsana, sest see viitab asjaolule, et lumi ei ole piisavalt tugev, et suusatajat kanda. Ameerika Laviiniassotsiatsiooni esindaja ütles, et vihm, lumesadu ja temperatuuri tõus võivad laviinid liikvele saata.

4. Püsi peal - kui laviini käest pole enam pääsu, on oluline jääda pinnale. Kui laviin alles hoogu kogub, peaksid ekspertide sõnul peaksid suusatajad liikuma horisontaalselt. Oluline on jääda pinnale, ükskõik mis moel. Laviini alla jäämisest võib päästa, kui haarad kinni mõnest puust või imiteerid ujumist.

Kui satud siiski laviini alla, peaksid kohe tegema enda suu ja nina ümber õhuaugu, seda enne kui lumi tiheneb ja seda enam liigutada ei jaksa. Samuti liiguta keha, et endale natuke ruumi teha. Ühe käe peaksid hoidma näost natuke eemal, et kindlustaksid endale õhuaugu. Vajalik oleks ka kopsud õhku täis tõmmata ja hinge kinni hoida, nii garanteerid, et ka pärast lume vajumist on ruumi hingata. Sellises olukorras tuleb jääda äärmiselt rahulikuks.

Ameerika laviiniassotsiatsiooni esindaja sõnul on inimesel, kes on täielikult lume alla mattunud, tõenäosus ellu jääda vaid 30%.

5. Varustus - suusatajatel peaks alati kaasas olema korralik varustus, mille hulka kuulub laviinipiipar, laviinisond ja õhukotid. Tänapäeval on mõnel suusariietusel juba sisseehitatud laviinipiipar, mis aitab otsijatel inimest lume alt üles leida. Kuigi õhukotid on väga kallid, siis nad peaksid suusatajat suuremaks muutma, et ta lumelaviinis rulludes jääks pinnale.

Vaata videot, kuidas õiget varustust kasutanud suusataja pääseb laviinist:

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles