Teadlased avastasid ilmselt maailma suurima dinosauruse

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Titanosaur
Titanosaur Foto: Scanpix/AFP

Ameerika Loodusmuuseumis avati täna näitus, kus tähtsaimaks eksponaadiks on üks suuremaid dinosauruseid, mis kunagi leitud.

Dinosaurus on 37 meetrit pikk, mis muudab ta kõige suuremaks eksponaadiks terves muuseumis, ületades senist rekordihoidjat, sinivaala, umbes 9 meetriga, vahendab CNN.

Eelajalooline elukas on niivõrd suur, et ta ei mahu ühte ruumi ära ning ta kael ja pea ulatuvad läbi koridori otse sissepääsu juurde.

Müstiline dinosaurus avastati Patagoonia kõrbes Argentinas juba 2014. aastal, kuid väljakaevamised võtsid aega 18 kuud. «See loom on niivõrd uus, et tema liigil ei ole isegi veel nime,» ütles loodusmuuseumi esindaja. Tema omaduste põhjal liigitati elukas titanosauruste gruppi, mida tuntakse peamiselt oma hiiglasliku suuruse ning sisalikulaadse välimuse poolest. Neil oli väga pikk kael, piitsataoline saba, väike pea ja nad kõndisid neljal jalal.

Väljakaevamistel leiti 223 fossiili, mis kuulusid uue liigi kuuele isendile. Teadlaste arvutuste kohaselt kaalusid need suured taimetoitlased umbes 70 tonni, mis on sama palju kui 10 Aafrika elevanti.

Fossiilidest paljastub, et loomad olid noored ning liikusid kõrbes ringi umbes 100 miljonit aastat tagasi. Paleontoloogid usuvad, et nad surid välja kolme eri perioodi vältel, kuid ei ole teada täpselt millal.

Loodusmuuseumi külastajatel on endiselt võimalus uudistada ka stegosaurust ning türannosaurus rexi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles