Hiina koostas nimekirja halvasti käitunud turistidest

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina mees reisil
Hiina mees reisil Foto: Scanpix / TASS

Hiina koostas selle aasta aprillis nimekirja kõikidest reisil halvasti käituvatest Hiina kodanikest ning nüüdseks on sinna kantud juba 16 inimest, vahendab Telegraph.

Hiina on koostanud sellise nimekirja lootuses parandada Hiina turistide imagot teiste rahvaste hulgas. Ühtlasi teeb Hiina valitsus koostööd lennufirmadega, et reisijad, kes on kantud musta nimekirja ei saaks ka enam kunagi nende lennufirmadega lennata.

Viimati on lisatud nimekirja kaks kodanikku, kes lennukis enne õhkutõusu Kambodžast Hiinasse sõimasid nende tooli liigutanud kolmandat reisijat. Kõik kolm eemaldati kapteni käsul lennukist ja lend hilines kokkuvõttes tund aega.

Veel on nimekirjas mees, kes Jaapanis ründas poemüüjat, sest viimane olevat käitunud ebaviisakalt tema naisega. Mustas nimekirjas on ka naine, kes ründas kuuma teega oma giidi, kui ta sai teada, et pilet vaatamisväärsuse külastamiseks ei ole hinna sees. Tihti kaevatakse ka, et Hiina turistid trügivad, suitsetavat seal, kus pole lubatud ning reostavad avalikke alasid.

Nende nimed ja kirjeldused nende tegudest säilivad nimekirjas kuni kolm aastat. Selle perioodi vältel on reisifirmadel, lennufirmadel ja hotellidel võimalus keelduda neid teenindamast.

Hiina võimud on tõsiselt mures tekkinud maine pärast, kuna märatsevad turistid on nii välismaal kui ka kodus tekitanud palju pahameelt. Palgatõus, kergemad viisareeglid ning odavad lennud on tõstnud olulised reisivate hiinlaste arvu.

2013. aastal avaldas Hiina valitsus raamatu selgitustega, kuidas turistina viisakalt käituda. Muuhulgas soovitati mitte kohalikke sõimata ja prill-lauale jalajälgi jätta. Siiski ei ole Hiina ainuke, kes selliste juhiste andmist vajalikuks peab. Jaapan andis sel aastal välja sarnase raamatu, kuid see oli mõeldud just Jaapanit külastavatele turistidele mitte vastupidi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles