Jää on murtud: Kuuba ja USA vahel taastatakse lennuliiklus

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Violetta Pons of Miami, Fla., holds Cuban flags to raise awareness of continued oppression and human rights abuses by the Castro regime during a rally across the street from the White House in Washington, D.C., on Thursday, Dec. 17, 2015. (Photo by Ken Cedeno/McClatchy DC/TNS) *** Please Use Credit from Credit Field ***
Violetta Pons of Miami, Fla., holds Cuban flags to raise awareness of continued oppression and human rights abuses by the Castro regime during a rally across the street from the White House in Washington, D.C., on Thursday, Dec. 17, 2015. (Photo by Ken Cedeno/McClatchy DC/TNS) *** Please Use Credit from Credit Field *** Foto: TNS/McClatchy DC/TNS/Sipa USA

Ameerika Ühendriigid ja Kuuba jõudsid liinilendude osas kokkuleppele. Kahe riigi vahel taastatakse lennuühendus peale 50. aastast pausi, vahendab CNN ja BBC.

Eile teatas Ühendriikide välisministeerium, et kokkulepe on sõlmitud. Lepe võimaldab tšarterlendude jätkamist ning liinilendude alustamist USAst Kuubale. Millal esimene lend väljub, ei osata veel öelda, kuna nüüd tuleb alustada koostööd Lennuametiga, et seada paika turvalisuseeskirjad.

"Huvi Kuuba vastu on tõusnud enneolematule tasemele," sõnas lennufirma JetBlue asepresident Scott Laurence. Peale nende soovib esmajoones teenindusega alustada ka American Airlines, kes loodab esimese lennu teha juba 2016. aasta esimeses pooles. Hinnangute kohaselt võib see tähendada, et Kuubale hakkab Ühendriikidest tulnud lennukeid maanduma tosina jagu päevas.

Siiski ei tähenda leppe saavutamine veel, et USA kodanikud võiksid turismi eesmärgil Kuubale reisida, hetkel võivad nad käia seal muuhulgas õppereisidel.  

Lennuliindie osas leppele jõudmine on USA ja Kuuba suhete üks tähtsamaid samme viimase 12 kuu jooksul. Kuna Kuuba elatab end järjest enam vaid turistide toel, siis oli kokkuleppe saavutamine ka kuubalaste jaoks äärmiselt olulise tähtsusega.

Järgmiseks põletavaks punktiks läbirääkimistel on USA kaubandusembargo, mille kaotamist Kuuba ametivõimud pikisilmi ootavad ning mille osas Ühendriikide vabariiklased järeleandmisi teha ei soovi.

Viimase aasta jooksul on nii Havannas kui Washingtonis avatud vastavalt Ühendriikide ja Kuuba saatkonnad ning kokkuleppele on jõutud ka postiteenuse taastamise osas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles