USA ja Kuuba läbirääkimised liinilendude alustamise osas on lõpusirgel

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA ja Kuuba lipud
USA ja Kuuba lipud Foto: Scanpix / Getty Images North America

Peaaegu täpselt aasta pärast Obama administratsiooni teadet, et USA soovib taastada diplomaatilised suhted Kuubaga, on kaks riiki jõudnud liinilendude osas läbirääkimistega lõpusirgele, vahendavad PBS ja Travel Pulse.

Jeffrey DeLaurentis, USA saadik Havannas, selgitas, et lennunduskokkulepe on vaid üks mitmest, mis peaks külma sõja aegseid vaenlaseid taas üksteisele lähendama. Obama administratsioon üritab liinilendude osas kokkuleppele jõuda veel enne selle aasta lõppu.  

Kuigi läbirääkimised alles käivad, siis on selge, et vähemalt selles küsimuses jõutakse tulemini õige pea. USA ja Kuuba ametnikud arutavad sel nädalal läbi lennuliiniga kaasneva logistika ja loodetavasti jõuavad varsti ka kokkulepeteni.

Üks Ameerika suurimaid lennufirmasid, American Airlines, on juba valmis reisijate veoga alustama. Liini vastu on huvi tundnud ka teised Ameerika suuremad lennufirmad.

Hetkel saavad ameeriklased Kuubale vaid tšarterlendudega, mida on keeruline broneerida ja tihtipeale ei saa seda internetivahendusel teha. Ühtlasi kehtivad karmid pagasireeglid, mistõttu peavad reisijad olema lennujaamas neli tundi enne lennuki väljumist.

Peale selle teatati eelmisel nädalal veel, et kahe riigi vahel taastatakse pärast 52. aastast pausi ka postiteenus. Seda hakati arutama juba siis kui Obama aastaid tagasi ametisse astus, kuid need läbirääkimised peatusid, kui Kuuba vangistas ühe USA kodaniku. Vestlus elavnes taas eelmisel aastal, pärast vangi vabastamist.

Lisaks lennuliinide käivitamisele arutatakse ka mitmeid teisi teemasid, nende hulgas ka koostöö võimalusi narkovastases võitluses. Samas on mitmeid teemasid, mille kohapealt USA ja Kuuba ei suuda jätkuvalt ühist keelt leida. Nende hulka kuuluvad ka Kuuba suhtumine inimõigustesse ning tagaotsitavate staatus mõlemas riigis. DeLaurentis lisas, et nendel teemadel on alles asutud oma vaateid vastaspoolele selgitama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles