11 nippi, kuidas lennukis välja puhata

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks nipp lennukis uinumiseks on hõõruda randmetele lavendliõli
Üks nipp lennukis uinumiseks on hõõruda randmetele lavendliõli Foto: SCANPIX

Ebamugava istme, konksus jalgade ja kaasreisijate lärmi tõttu on lennukis peaaegu võimatu uinuda. Unearst jagab soovitusi, kuidas ebamugavusi ennetada ning lennukis reisiks välja puhata.
 

Lennureisil magamine on iga reisija nuhtlus, kirjutab Conde Nast Travel. Kuna sundasendis magamine võib paljudele inimestele võimatuna näida, jagas unearst Terry Cralle nippe lennukis tukastamiseks.

1. Planeeri ette

«Planeerimine on tegelikult päris raske, kuid siiski aitab korralik ettevalmistus enne lennureisi nii välja magada kui ka tukastada selle ajal,» ütles Cralle. Näiteks ei ole hea päev enne reisi pakkimisega alustada. Samuti tuleks mõelda ka pisiasjadele nagu transport lennujaama või lillede kastmine reisil olekul. Siis ei ole põhjust lennukis muretseda ning see aitab kergemini uinuda.

2. Mediteeri

«Viimasel ajal on mediteerimise audioäpid hakanud järjest populaarust koguma ja sellel on ka põhjus,» sõnas Cralle. «Uuringud on näidanud, et rahulik kõne aitab ajul kiiremini lõõgastuda, eriti kui kuulaja peab kasutama kõiki oma meeli. Näiteks kui äpp juhib su mere äärde, kus kujutled ennast kuulmas merelaineid, vaatamas taevast ja hingamas sisse meresoolast õhku, siis peaksid üsna pea rahunema ja uinuma,» lisas ta.

3. Võta kaasa lavendliõli

«Ma olen suur lavendliõli fänn, sest see on nii rahustav asi, mida reisile kaasa võtta. Hiljutises uuringus selgus, et inimestel, kes hingasid sisse sajaprotsendilist lavendliõli enne uinumist ja magamamineku ajal, langes vererõhk ja nad magasid sügavamalt. Pane paar tilka oma padjale, hõõru veidi randmetele, võta istmel mõnus poos ja uinu,» rääkis arst.

4. Ignoreeri meelelahutust lennukis

Ükskõik kui väga tahad viimast osa oma lemmikseriaalist näha, jäta see parem lennureisi ajal vaatamata. «Helendava ekraani pikalt jälgimine paneb sinu aju mõtlema, et on päevane aeg, mistõttu uni ei taha kiiresti tulla,» kommenteeris Cralle.

5. Tee nimekirju

Selleks, et treenida oma aju  puhkamise ajal mitte muretsema, tuleks ära õppida nimekirjade kirjutamine enne magamaminekut. «Kirjuta üles kõik ülesanded ja kohustused, mis sul on vaja ära teha. Sellisel juhul ei vaeva sa oma pead nende meelespidamisega, vaid lased oma ajul puhata,» ütles Cralle.

6. Võta kaasa koduseid asju

Selleks, et lennukis paremini uinuda, soovitas arst võtta kaasa mugavaid ja koduseid asju. «Kehale ja vaimule mõjuvad kodused lõhnad ja materjalid turvaliselt. Kui sul on mõni lemmikpadi, pleed või sall, siis võta see lennukisse kaasa. Keha saab sellest aru, et on aeg rahuneda,» ütles ta.

7. Kata oma silmad

«Kanna lennukis head ja kvaliteetset silmakatet,» soovitas Cralle. On väga palju erinevaid silmakatteid ning seetõttu tasub ringi vaadata, milline on kõige sobilikum, sest isegi väike valgus kõrvalistuja tahvelarvutist võib muuta uinumise võimatuks. «Sinine valgus, mis moodsatest seadmetest tuleb, muudab aju ärevaks ega lase uinuda,» lisas ta.

8. Hoia eemale alkoholist

Cralle sõnul tuleks hoiduda alkoholist nii enne lendu kui ka lennu ajal. «Paljud inimesed kardavad lennukiga lendamist, mistõttu võtavad nad julgustuseks väikese napsu. Kuigi see tundub ohutuna, siis tegelikult ei lase alkohol inimesel täielikult uinuda. Samamoodi tuleks vältida ka kohvi,» soovitas ta.

9. Kasuta kõrvaklappe

«Ilmselt olete seda varemgi kuulnud, kuid kõrvaklappe ei tohiks reisile minnes maha unustada. Need aitavad sul uinuda nii lennukis ning hiljem ka hotellis, kus peatud. Nendega on sama lugu, mis silmaklappidega – enne ei pruugi teada, millised sulle sobivad, kui pole erinevaid proovinud,» rääkis Cralle.

10. Tee enne lennureisi trenni

«Seos trenni tegemise ja magamise vahel on täiesti olemas. Kui sa teed trenni, siis on sul lihtsam uinuda ning puhanuna on jällegi rohkem energiat. Seega ei ole paha mõte enne lennureisi trenni teha,» lausus arst.

11. Maga ette

Kui lennukis magamine on täiesti võimatu, siis tasub mõelda «ette magamisele». «Alusta juba nädal varem,» soovitab Cralle. «Võta endale aega, et magada või tukastada. Une vähesus muudab immuunsussüsteemi nõrgaks ning haigused on kerged tulema. Mitte keegi meist ei soovi vahetult enne puhkuse- või ärireisi haigeks jääda,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles