Reisijad saavad rohkem õigusi broneeringutest loobumiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reisijad Tallinna lennujaamas.
Reisijad Tallinna lennujaamas. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Euroopa Parlamendi liikmed kiitsid teisipäevasel hääletusel heaks uued reeglid, mis annavad reisijatele rohkem õigusi broneeringutest loobumiseks.

Uued reeglid näevad ette ka tarbijate eelneva teavitamise selle kohta, kellele langeb vastutus, kui reisiga seoses midagi valesti läheb, teatas Euroopa Parlamendi Eesti esindus.

Interneti teel kas «kõik ühest kohast» või seotud veebilehtede kaudu broneeritud pakettreisidele, mis sisaldavad lendu, hotelli või autorenti, hakkavad kehtima samad tarbijakaitse reeglid nagu reisibüroode vahendusel ostetud pakettreiside puhul.

Muudetud seadusandlus tugevdab Euroopa reisijate õigusi, sest katab ka uusi broneeringu tegemise mooduseid. Pakettreiside reeglid katavad kaht tüüpi lepinguid: reisibüroode vahendatud reise ja reise, mis koosnevad omavahel seotud elementidest. Viimaste puhul juhatatakse tarbijad näiteks lendu broneerides tegema kindla internetilehekülje kaudu täiendavaid broneeringuid: rentima autot või panema kinni hotelli.

Europarlamendi liikmed tagasid, et selliste niinimetatud edasi klikkimiste kaudu tehtud broneeringute puhul, kus reisija nimi, maksevahendite detailid ja e-posti aadress liiguvad erinevate teenusepakkujate vahel ning järgnevad lepingud sõlmitakse 24 tunni jooksul pärast esimest broneeringut, on tegemist pakettreisidega.

Enne kui puhkusele minejad võtavad lepingulisi kohustusi, peavad teenusepakkujad ja -vahendajad neile selgitama, kas tegemist on pakettreisiga, millised on nende tarbijakaitse õigused ning millist vastutust osapooled kannavad.

Euroopa Parlament lisas reisikorraldajatele kohustuse anda pakettreiside broneerijatele teavet ligikaudse lahkumise ja saabumise kellaaja ja võimalike lisanduvate kulutuste iseloomu kohta. Samuti tagati reisijate õigus loobuda oma broneeringust ja saada raha tagasi, kui paketi hind tõuseb rohkem kui 8 protsenti ja ka siis, kui reisisihti tabavad ettenägematud olud nagu looduskatastroofid või terrorismirünnakud.

«Reisijad, kes broneerivad pakettreisi interneti teel, on edaspidi õiguslikult sama kaitstud kui reisibüroos broneeringu tegijad. See on vajalik samm olukorras, kus internet on saanud niivõrd tavapäraseks reiside ostmise võimaluseks,» kommenteeris Euroopa Parlamendi liige Urmas Paet.

Liikmesriikidel on nüüd kaks aastat, et vastu võtta direktiivi järgimiseks vajalikud õigus- ja haldusnormid. Uusi reegleid hakatakse kohaldama kuus kuud pärast vajalike normide vastuvõtmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles