Pariisi rohelusest tulvil väike vöö meelitab kontrastidega

Stinne Loo
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
La Petite Ceinture lookleb oma roheluses ka läbi 14. linnaosa
La Petite Ceinture lookleb oma roheluses ka läbi 14. linnaosa Foto: Stinne Loo

Kui Prantsusmaa pealinnas on tavapäraste turismiobjektide Eiffeli torni, Louvre’i muuseumi, Montmartre’i või Triumfikaare imetlemisest pisut puhkust vaja, tasub sõita metrooga mõni peatus linna südamest eemale ja külastada rohelusest, vaikusest ning värskest õhust pakatavat La Petite Ceinture’i ehk eesti keeles väikest vööd. 

La Petite Ceinture meenutab tõepoolest püksirihma, mis, ümbritsedes Pariisi, on andnud linnale ka selle tänapäevase kuju. Tegemist on 36 kilomeetri pikkuse mahajäetud raudteega, mille ehitamist alustati 1852. aastal ühendamaks 29 Pariisi rongijaama. Kuni 1934. aastani veeti sellel nii reisijaid kui ka kaupu, kuni vähehaaval pidi raudtee lõpuks Pariisi aina laienevale metroovõrgustikule ja mootorsõidukite levikule alla vanduma. 1993. aastal hüljati raudtee täielikult.

Sellest ajast peale on raudteetrass pakkunud pelgupaika nii (grafiti) kunstnikele kui ka kodututele, olnud põnev uurimisobjekt ajaloolastele, keelatud ahvatlus lastele ja noortele ning samas ka läbipääsutee loomadele-lindudele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles