Ära karda eemalduda: lülita end puhkuse ajal täielikult välja

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tänapäeval laetakse enne nädalavahetust ja puhkust kõik seadmed korralikult ära, et alati kättesaadav olla ja end kõigega kursis hoida. Tegelikult tasub sellest loobuda, sest kõige enam nauditakse sellist puhkust, kus saab nautida hetkes olemist. 

Sa ei saa hetkes olla, kui kontrollid pidevalt oma sõnumeid, kirju ja sotsiaalmeedia uuendusi. Self pakub välja mõned nipid, kuidas puhkuse ajal oma pea klaariks saada ja seda täielikult nautida, et lahe suvereis ka aastateks meelde jääks. 

Jäta õigel ajal hüvasti. Selleks, et sõbrad ja lähedased ei hakkaks muretsema, anna enne puhkust teada, et puhkad ka sotsiaalmeediast ja oma telefonist ning vastuseid pole lähiajal oodata. Nii ei tunne sa end puhkuse ajal süüdi ja ei tunne muret, et peaksid kohusetundest iseendaga loodud kokkulepet murdma. 

Lepi kaaslastega kokku, et kasutate telefone vaid hädajuhtumiteks. Kui sul on plaanis reisida või matkata, siis võiks telefoni välja võtta vaid pildistamiseks või siis, kui muud ei jää enam üle. Nutiseadmete puhkus kulgeb sul palju lihtsamalt, kui teisedki nõustuvad sama tegema. Lisaks pakute nõnda üksteisele rohkem seltsi.

Plaani puhkus korralikult ette. Näiteks võta matkale kaasa paberkaart, et sa ei peaks telefoni GPS-i kasutama. Kui sa kord juba telefoni kätte võtad, on oht, et jääd seal muidki asju vaatama. Mõtle ka sellele, kuidas puhkehetkedel lõõgastuda ja mida siis teha. Praegu võid mõelda, et pikutaksid hea meelega võrkkiiges või istuksid kivi otsas ja ei teeks midagi, kuid alguses on seda väga raske teha. Eriti kui argipäeviti oled oma seadmetest sõltuvuses ja pole «mitte millegi tegemisega» harjunud. Võta kaasa mõnusat suvelugemist, mängukaardid, päevik, värviraamatud või käsitöö.

Tee midagi aktiivset, mis ei soosi telefoni kaasaskandmist. Näiteks mine kanuuga sõitma või tee midagi muud sellist, mille jaoks pole vaja telefoni kaasa võtta. 

Logi end igalt poolt välja. Kui sul on nii tugev harjumus oma sotsiaalmeediakanaleid ja postkaste kontrollida, et teed seda täiesti märkamatult, siis tasub sul proovida väga lihtsat nippi ja puhkusele jäädes end igalt poolt täielikult välja logida. Nõnda tuletab sisselogimisteade kohe meelde, et tegelikult tahtsid oma vaimu internetikärast puhata. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles