Kuidas suvel sääskede vastu võidelda?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sääsed on suvel tülikad.
Sääsed on suvel tülikad. Foto: Jüri Rüsülainen/Valgamaalane

Sääsed on suviste toimetuste juures tülikad kaaslased, kes võivad segada nii aiapidusid kui ka ööund.

Vihmane suve algus on kaasa aidanud sääskede massilisele levikule, keda jätkub vähemalt kuni augusti lõpuni, vahendab Yle Uutiset. Need neli rusikareeglit aitavad tõrjuda väikeste vereimejate hammustusi, ütleb Kuopio ajaloomuuseumi kuraator Jukka Kettunen.

  • Ära higista. Higi ahvatleb sääski, sealjuures võib mõne inimese loomulik lõhn olla sääskedele meeldivam teiste omast. Ka imetajate kehasoojus tõmbab sääski ligi. Seega üks viis vältida sääski on hoiduda füüsilisest koormusest ning kanda hoolt isikliku hügieeni eest.  
  • Väldi niiskeid kohti. Sääsed armastavad niiskeid tingimusi, mis on näiteks soodes, märgaladel ja veekogude ümbruses. Et pääseda valusatest hammustustest, tasub neid vältida.
  • Pane riidesse. Pikad püksid ja kaetud varrukad on efektiivseks kaitseks sääskede vastu, eriti kui tegu on paksema ja vastupidavama materjaliga. Mõned väidavad, et tumedad riided tõmbavad sääski rohkem ligi kui heledad, ent Kettuneni sõnul pole sellel alust.
  • Võta appi sääsetõrjevahendid. Kauplustes on müügil erinevaid vahendeid, aga enamus neist põhineb süsihappegaasil ja teistel. Kettunen soovitab sääsed ühte kohta kokku meelitada ja siis mürki levitada. Väiksest hoovist suuremates kohtades on aga sääsetõrjevahendid üsna kasutud.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles