Kuidas sõpradega reisida, et keegi ei läheks tülli?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kambas reisimine tähendab lisaks lõbule ka seda, et tuleb arvestada mitme inimese erivajaduste ja -soovidega, mis võib vahel tekitada tülisid. Kuidas aga sellest üle saada ja pärast ühiselt veedetud päevi sõpradena koju naasta? Loe edasi ja saa teada…

Organiseerimise lõbu

Olgu, te olete jõudnud otsusele, et tahate kõik koos reisile minna, aga kui tundus, et leidsite just sobivad kuupäevad, tuleb ühele ette õe pulm ja uusi kuupäevi valides ei saa keegi juba soovitud päevadele puhkust võtta. Lisaks tahab pool seltskonnast minna Taimaa sooja päikese alla ja teised hoopis Norrasse suusatama. Ja veel selgus, et üks sõbranna on krooniline vinguja, kellele üldse midagi ei sobi. 

Kuidas jõuda kompromissile? «Nagu iga projekti puhul, võiks ka puhkuse planeerimisel alustada eesmärgist,» soovitab nõustamiskeskuse Tark Süda suhtenõustaja Imbi Viirok. «Mis on üldse sõpruskonnaga koos reisimise ühine eesmärk? Äkki on selleks sõpradega kvaliteetaja veetmine, soodsamad reisitingimused, ühevanustele lastele reisi ajaks mängukaaslaste tagamine või hoopis midagi muud. Kui ühine eesmärk paigas, on juba lihtsam otsustada, millised valikud viivad sellele lähemale, millised kaugemale. Kuna tegemist on ikkagi puhkusega, tasuks juba organiseerimise etapp teha mänguline ja lõbus. Miks mitte korraldada üks vahva kohvi- või veiniõhtu, mille käigus igaüks avaldab oma kolm kõige palavamat puhkusesoovi? Need kõik võiks kirja panna ning hääletamise abil populaarsemad välja valida.»

Luksus või kokkuhoid?

Kas sinu põhimõte on, et kui puhata, siis juba korralikult, eelarvele tähelepanu pööramata? Aga sõbranna jälgib igat kulutust ja sinu poolt välja valitud kergelt luksuslikum hotell talle kohe üldse ei sobi. Milleks see, kui samas kõrval on mõnus ja privaatne hipihotell? Aga miks mitte? Kas targem oleks siis võttagi eraldi hotellid? Suhtenõustaja sõnul tulevad siin appi prioriteedid: “Iga reisija võiks enda jaoks läbi mõelda oma eelistused: mis on kõige olulisem, et reisi nautida, ja millest ollakse valmis hea seltskonna nimel loobuma. Kõige olulisemast ära öelda poleks tark tegu, küll aga vähem olulistes küsimustes võib avatus uutele ja seni proovimata võimalustele lisada palju mängulisust ja avastamisrõõmu. Millal sa midagi täiesti uut ja tavapäratut proovisid?”

Puhkus versus seiklus

Mida rohkem inimesi, seda enam erinevaid soove. Tihti juhtub nii, et osad eelistavad veeta oma puhkusereisi basseini ääres lõõgastudes, teised aga tahavad uuest sihtkohast võtta, mis võtta annab (mõtle: matkamised, snorgeldamised vms). Samas tahaks nagu kõike koos teha, aga kuidas käituda, kui mõni ikka kohe üldse ei taha matkasaapaid jalga panna, isegi kui kompromissina valitakse lühem ja kergem rada?

«Kokkulepete asemel tasuks keskenduda pigem win-win lahendustele,» soovitab Viirok. «Kompromissi puhul peab iga pool millestki loobuma ja lõpptulemus ei pruugi enam kellegi soovile vastata. Võidan-võidan lahenduse korral on aga iga osapoole kõige olulisem soov täidetud.» Naine usub, et sõpruskonnaga reisides võib selline lahendus tähendada ka seda, et päeval teeb igaüks seda, mis teda kõige rohkem rõõmustab, ning õhtul süüakse koos õhtust ja vahetatakse muljeid.

Oh neid suhteinimesi…

Seltskonda võib juhtuda ka mõni paarike, kes pidevalt omavahel nääkleb ja aeg-ajalt kasvab tüli nii suureks, et teineteisega ei räägita terve päev. Pisarates sõbranna tuleb siis sinu juurde lohutust otsima, aga sina tahaksid hoopis draamast puhata ega soovi oma arvamusega nende tüli hullemaks muuta. Mida teha? 

Imbi Viirok julgustab sellises olukorras soovitada sõbrannale n-ö tülist puhkamist. «Olukorrast eemaldumine aitab kujundada uue ja selgema vaatenurga,» selgitab ta. «Paku sõbrannale välja, et teete koos midagi toredat ja peale seda on tal tüli lahendamiseks hoopis paremad ideed.»

Palun korraks rahu

Teie reis kestab kauem kui paar päeva? See tähendab kindlasti, et aeg-ajalt vajab pea igaüks enda isiklikku aega ja ruumi. Pidevalt suures seltskonnas viibimine väsitab, aga mida teha, kui keegi otsustab viimasel hetkel ühisest õhtusöögist loobuda ja pisut omaette olla. Kas nõustuda või veenda teda teistega välja tulema? 

«Igasuguse suhtlemise juures on äärmiselt oluliseks oskuseks erinevuste aktsepteerimine,» räägib Viirok. «Inimesed ja nende vajadused on väga erinevad ning sõbrad peaksid olema just need, kelle hulgas igaüks saab olla tema ise, kartmata hinnanguid ja hukkamõistu. Seepärast väärtustagem oma sõpru sellistena, nagu nad on.»

Teadmata kadunud

Teie plaanide järgi peate liikuma hommikul esimese lennukiga ühest linnast teise, aga üks reisikaaslane on eelmise õhtu pidutsemise käigus kaduma läinud või teda on lihtsalt võimatu hommikul üles äratada? Maha ju ometi kedagi jätta ei taha, aga mitmesaja eurosed piletid on makstud ja ei tahaks mingit jama.  «Kindluse mõttes võiks sellistes asjades eelnevalt kokku leppida, näiteks koostada n-ö oma reisiseltskonna hea tava,» soovitab suhtenõustaja Viirok. «Selle raames on võimalus läbi arutada, mida keegi sõpradelt ootab, et ennast reisil hästi tunda. See on järjekordne väljavaade nii iseennast kui ka oma sõpru veelgi paremini tundma õppida.» 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles