Egiptuse viisa saamise reeglid muutuvad

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Egiptus, Kairo.
Egiptus, Kairo. Foto: Aldo Luud/Õhtuleht

Välisministeerium teatab, et alates 15. maist ei väljastata enam individuaalreisijatele turismiviisat Egiptuse piirilt, see tuleb taotleda eelnevalt saatkonnast.

Seni väljastati paljude riikide, sh Euroopa ja Ameerika Ühendriikide reisijatele viisa piiril, kirjutab reisiportaal trip.ee. Turismigruppide koosseisus reisivad turistid saavad Egiptuse viisa siiski endiselt piirilt.

Ametlikult on viisarežiimi muutust selgitatud vajadusega tugevdada turvalisust riigis. Islamistide tegevuse tõttu on turvalisus kõige rohkem kannatanud Siinai poolsaarel ning nüüd soovitakse anda Egiptuse julgeolekujõududele rohkem aega saabujate taustakontrolliks. Teiseks väidetavaks põhjuseks on aga soov paremini kontrollida riiki saabuvaid Lääne inimõigusaktiviste, kes on väga kriitiliselt sõna võtnud Egiptuse liberaalsete teisitimõtlejate mahasurumise kohta.

Egiptuse turismiministeeriumi hinnangul muudatus viisarežiimis Egiptuse turismisektorile suuremat mõju ei avalda, kuna sõltub põhiliselt pakettreisijate voost. Kaudselt tähendab see siiski kinnitust, et teatav mõju Egiptusesse saabujate osas tuleb ja samuti seda, et individuaalreisijad pole riiki enam eriti oodatud.

Egiptust külastanud turistide arv on viimastel aastatel sõitnud kui Ameerika mägedel. Aastal 2010 külastas Egiptust üle 14,7 miljoni turisti, 2011. aastal kukkus see number 9,8 miljoni peale, kasvas siis 2012. aastal 11,5 miljonini, kuid kukkus 2013. aastal taas 10 miljoni peale. 2020. aastal loodetakse näha 20 miljonit turisti.

Turismisektoris tegutsejad on uue poliitika suhtes väljendanud kahtlusi. Egiptusel pole kõikjal saatkondi ja viisa taotlemine teises riigis on paratamatult tülikas ja aeganõudev, mis paratamatult kahandab soovi sinna reisida. Hotellid ja turismifirmad ei mõista, miks oli viisanõuet vaja kehtestada just nüüd, kui saabuvate turistide hulk on olnud teravas languses. Turismifirmad on teinud ettepaneku luua võimalus taotleda viisat internetis. Lähiajal seda siiski kindlasti loota pole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles