Maoorid ja «Pika Valge Pilve Maa»

Reisiguru.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus-Meremaa kõige populaarsem turismiobjekt - Milford Sound.
Uus-Meremaa kõige populaarsem turismiobjekt - Milford Sound. Foto: Wikipedia.org

Uus-Meremaal elab umbes 4,43 miljonit inimest, kellest ligi 650 000 on põliselanikud maoorid. Väljaspool Uus-Meremaad, nii Austraalias kui ka Suurbritannias, elab neid umbes 150 000. Positiivse loomuliku iibe tõttu suureneb maooride osatähtsus Uus-Meremaa elanikkonnas pidevalt.

Maoor ei ole tegelikult ühe konkreetse rahvuse nimetus, vaid Uus-Meremaal elavate etniliselt lähedaste polüneesia hõimude ühisnimetaja. Umbes 95 protsenti Uus-Meremaal paiknevatest maooridest elab Põhjasaarel. Üle 100 000 maoori suudab maoori keelt kasutada suhteliselt vabalt. Umbes samapalju saab maoori keelest aru. Kõrvuti inglise keelega on see Uus-Meremaa ametikeel, kuigi faktiliselt on inglise keel kõikjal riigis domineeriv ja maoori keel üpris teisejärguliselt kasutatav. Maoori keeles on Uus-Meremaa nimi Aotearoa, mis arvatakse tähistavat pikka valget pilve ja enamasti tõlgitakse kui «Pika Valge Pilve Maa».

Loe edasi Reisiguru.ee-st.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles