Egiptus saab oma «Pompei»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joonistused Leukaspises asuva hauapaiga seinal
Joonistused Leukaspises asuva hauapaiga seinal Foto: SCANPIX

Egiptuses saab varsti tutvuda iidse Rooma sadamalinna Leukaspisega, mille pühkis tsunami neljandal sajandil pKr minema.  

See 2000 aastat tagasi õitsval järjel olnud linn, mida vahel nimetati ka Antiphareks, oli maetud tänapäeva linna Marina alla, kirjutab Yahoo News.

Iidse linna jäänused avastati 25 aastat tagasi ja nüüdseks on need välja kaevatud. Egiptuse antiigiamet plaanib need veel sel kuul külastajatele avada.

Arheoloogide sõnul on tegemist klassikalise ajastu linnaga, mis meenutab Roomat, mitte Egiptuse vaaraode aegseid linnu.

«Egiptus saaks nagu oma «Pompei». Linna külastajad saavad hea ülevaate vana linna tänavavõrgustikust, villadest, matmispaikadest ning ka peaväljakust – agoraast. Kui varem olid inimesed kuulnud Egiptuse kuurortlinnast Marinast, siis nüüd saavad nad tutvuda ajaloolise Marinaga,» selgitas Egiptuse antiigiameti inspektor Ahmed Amin.

Kaks linna, iidne ja tänapäevane on omavahel tihedalt seotud. Iidse Rooma sadamalinna jäänused avastasid 1986. aastal Hiina insenerid, kui nad asusid liivasele rannikualale uusi teid rajama. Maapinnast ilmusid vanad templid, matmispaigad, tänavad ja majad.

Teisel sajandil eKr rajatud Leukaspis paljastas 1990. aastatel oma saladused Poola arheoloogidele. Teadlaste sõnul oli tegemist jõuka sadamalinnaga, kus selle õitseajal elas 15 000 inimest. Elanikud tegelesid kaubandusega, eksportides teistesse Vahemere maadesse näiteks vilja, kariloomi, veini ja oliive.

Kaupmehed elasid kahekordsetes elegantsetes villades, mis ääristasid sikk-sakis kulgenud tänavaid.

Vihmavee kogumiseks olid majadel spetsiaalsed rennid, kust vesi suunati maja juures olnud tünni. Ka oli linnas reoveesüsteem.

Linna keskel oli suur agoraa, mille ümber ja lähedal paiknesid sotsiaalselt ja majanduslikult tähtsad hooned. Linnast on alles Rooma basiilika jäänused.  Rooma impeeriumi kristlikul ajajärgul sai sellest kirik.

Ka oli linnal matmispaik ehk nekropol. Paljud hauakambrid on säilinud siiani.

Leukaspis hävines 365. aastal pKr, kui Kreeta saare juures oli maavärin. Maavärina tekitatud tsunami pühkis üle linna, jättes ta varemetesse. Järgnevatel sajanditel hakkas Rooma riik hääbuma ning linn lagunes ja unustati.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles