Arengumaades on lendamine 13 korda ohtlikum

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Värske uuringu kohaselt on arengumaades lennukiga reisimine tervelt 13 korda ohtlikum kui USAs või teistes arenenud maailma riikides.
 

Massachusettsi tehnoloogiainstituudi professor ja lennuohutuse uurija Arnold Barnett rehkendas välja, et Esimese Maailma riikides nagu Kanada ja Jaapan on tõenäosus liinilennul surma saada üks 14 miljonile, kirjutab Reuters.

Samas arengumaades, nagu India ja Brasiilia, on lendamisega kaasnev tõenäosus hukkuda üks kahele miljonile. Veel vähem arenenud riikide puhul, nagu seda on paljud Aafrika ja Ladina-Ameerika riigid, on aga tõenäosus veelgi suurem - üks 800 000le.

Barnett, kelle arvutused põhinevad lennuohutuse statistikal, ütles, et eriti nigel ohutusajalugu on Nigeerial.

Barnett märkis, et suremusriski erinevused tunduvad olevat ajas püsivad. «Isegi riikides nagu Singapur ja Hong Kong, kus sissetulekud ja elukvaliteet on maailmas esikohal, on ohutusstatistika pigem lähemal arenevatele riikidele. Nad ei ole teistele järele jõudnud,» lisas ta.

Samas märkis lennuohutuse uurija, et vaatamata suurele lõhele arengumaade ja arenenud maade vahel tundub lennuohutus kõikjal üle maailma suurenevat ning see on kõige olulisem näitaja.

Barnetti hinnangul võivad erinevat õnnetuste statistikat selgitada muu hulgas kultuurilised faktorid, nagu individualism ja aupaklikkus autoriteedi suhtes.

«Aupaklikkus autoriteedi suhtes on oluline. Kui keegi näeb lennukaptenit midagi veidrat tegemas, siis mõnes kohas küsib ta kapteni käest, mida ta teeb. Mõnes kohas aga mitte. Individualism on samuti tähtis. Kui midagi läheb valesti, püüavad inimesed tugevamalt juurdunud individualismiga riikides probleemi lahendada, mitte vaid teha seda, mis neil on teha kästud,» selgitas uurija.

Barnett, kes hakkas lennuohutuse vastu huvi tundma isikliku lennuhirmu tõttu, leidis oma uuringu käigus vähe põhjusi lendamise kartmiseks - kui, siis vaid Kolmandas Maailmas.

«Mina isiklikult olen lendamise suhtes ikka veidi närvis, kuid see pole ratsionaalne. Statistika on vägagi lohutav. On rumal karta lendamist, kui te ei karda, et toidupoes võib teile lagi pähe kukkuda,» ütles ta.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles