Üheksa lihtsat viisi, kuidas jõuluajal mitte kaalus juurde võtta

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Igal aastal kujunevad jõulud paljude jaoks suureks söömispühaks. Süümepiinade vältimiseks jagab Fox News soovitusi, kuidas sel aastal vormi säilitada.

Keskendu ainult ühele tervislikule harjumusele

«Ma üritan jõuluajal endale mitte liiga palju piiranguid peale panna. Selle asemel keskendun ühele tervislikule harjumusele, mida ma jõulude ajal kindlasti rikkuda ei tohi,» ütles treener Gunnar Peterson, kes on treeninud näiteks Khloe Kardashiani ja Sofia Vergarat.

«See üks asi võib olla näiteks alkoholi tarbimise vältimine, snäkkidest või kookidest loobumine. Kui esitad endale ühe nõudmise, suudad suurema tõenäosusega sellest kinni pidada,» lisas ta.

Pane kokku tahtejõudu süstiv treeninglugude loend

Trenniminek ei ole üldse lihtne, kui on nii palju asju, mida saaks selle asemel teha. Seega pane kokku uus treeningu jaoks mõeldud laulude list. «Pane listi täpselt nii palju laule, kui pikalt tahad trenni teha,» rääkis klubi SoulCycle esindaja Charlee Atkins. «Seejärel luba endale, et teed alati täpselt nii kaua trenni, kui listist kõik lood kuulatud saavad.»

Rootsi lauas söö nagu kõhn inimene

Raamatus «Slim by Design» avaldatud doktor Brian Wansink teadustööst selgus, et kõhnad inimesed tutvuvad enne Rootsi laualt toidu võtmist valikuga. Peale selle võtavad nad tavaliselt väikese taldriku ega tõsta endale pidevalt juurde. Seega võta väiksem taldrik ning kui oled valinud välja, mida süüa soovid, istu lauast kaugemale ning söö toit ära. Laua lähedal istudes tekib pidevalt kimbatus midagi juurde võtta.  

Veeklaas näppu

Raamatu «The Sugar Impact Diet» autor ning kuulsustele nõu andev toitumisspetsialist JJ Virgin soovitab hoida jõulude ajal ühes käes telefoni või väikest käekotti ning teises käes veeklaasi. See soovitus võib tunduda kummaline, kuid tema sõnul aitab just selline tegutsemisviis liigset nosimist vältida. «Kui mõlemad käed on kinni, ei saa haarata kommi, piparkoogi või hõõgveini järele,» ütles ta.

Kui aga siiski alkoholi tarbida, tuleks süüa vahepeal ära lõik sidrunit või laimi, sest see aeglustab alkoholi tarbimise kiirust ning aitab hoiduda ka hilisemast ülesöömisest, selgitas treener Brett Hoebel.

Jälgi kolme ampsu reeglit

Kui näed, et juba küllalt söönud sõber haarab aga uue söögi järele, ütle talle, et ta tohib igast uuest roast võtta vaid kolm ampsu. «Esimese ampsuga saab proovida toidu maitset. Teisega seda järele kontrollida, kas toit oli piisavalt hea. Kui oli, võta veel kolmas amps ning naudi seda maitset võimalikult kaua,» jaga soovitusi klubi SoulCycle esindaja Charlee Atkins. Ka jõulude ajal tuleks toitu ja söömist nautida, mitte süüa lihtsalt traditsioonide või seltskondliku harjumuse pärast. Toidu nautimine aitab vähendada koguseid ning pärast jõule mahuvad ka lemmikteksased jalga.

Näksi söögitegemisel taigna asemel midagi tervislikku

Kui oled selline kokk, kes kipub söögitegemise ajal tainast sööma, lõika endale näksimiseks hoopis midagi tervislikku. New Yorgi toidustilist Lori Powell lõigub endale ühe õuna, mida enne küpsetamist näksida.

«Söögitegemise ajal söön seda ning jätan toiduvalmistamiseks mõeldud asjad söömata,» rääkis Powell. Peale selle ei maitse ta toitu kunagi suure lusikaga, vaid valib kõige pisema, beebide toitmiseks mõeldud lusika.

Vahel tekib aga suur kiustatus juba valminud toitu teistest varem proovida. Kui tahad seda siiski teha, võta ainult üks väga väike tükk. «Meie hinnangul on oluline kontrollida portsjonite suurust,» ütles Katherine Kallinis Berman, kes tegeleb tassikookide küpsetamisega. «Lõikame isegi tassikoogi tükkideks, et seda jagada,» lisas ta.

Kiusa kaloreid poodlemisega

Kodus diivani peal krediitkaardiga osteldes kalorid ei kulu, aga poodides ringi jalutamist võib pidada lausa pühade spordialaks. Riiete proovimise ajal võid teha ka lihtsaid harjutusi, näiteks kükitada rohkem, kui rõiva selga proovimiseks oleks vaja. Samuti võid proovida aeg-ajalt kõhtu sisse tõmmata ning paigal seistes, näiteks ühistransporti oodates võid teha harjutusi, näiteks tõusta varvaste peale.  

Mõtle välja tagavaraplaan, kui juhtud libastuma

Meil kõigil on nõrkushetki. Kui juhtub, et sööd jõuluõhtul liiga palju, mõtle kiiresti välja plaan, kuidas liigsetest kaloritest lahti saada. Ära vali suhtumist «läks trumm, mingu ka pulgad». Megan Foxi ja Rihanna treeneri Harley Pasternaki sõnul kõnnib ta päev pärast toiduga patustamist pika maa ning sööb järgmisel päeval rohkem valku ja kiudaineid, mitte süsivesikuid. Nii ei lase ta kehal üleliigset energiat vöökohale talletada.

Vali lihtne jook

Püüa pühade ajal vältida jooke, mille valmistamisel on kasutatud paljusid erinevaid koostisosi või mida serveeritakse koos magustoidu, näiteks jäätisega.

Kui soovid tarbida alkoholi, ära ahmi seda kiiresti endale sisse. Tuleta meelde, et iga lonks sisaldab kaloreid.   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles