Kuhu põgeneda jõuludeks ehk reisiideid detsembrikuuks

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Frankfurdi jõuluturg.
Frankfurdi jõuluturg. Foto: SCANPIX

Pikad talvepühad pakuvad head võimalust aja mahavõtmiseks ja keskkonnavahetuseks. Kuhu võiks pühade ajal minna ja mida teha? 

Reisibüroo Estravel soovitab jõulumeeleolu nautivatele inimestele muinasjutulisi jõuluturge Saksamaal või vaikset pühade atmosfääri Krakovis. Pühademöllust eemale põgenejad leiavad aga suurepärase alternatiivi Euroopa ja Aasia kohtumispaigas Istanbulis ning igavesed romantikud või pühendunud gurmaanid võivad pühadeks suunduda hoopis säravasse Pariisi.

Jõulumeeleolu kodu Köln

Traditsiooniliste jõuluturgude ja pühademeeleolu nautimiseks soovitab Estravel sõita näiteks Kölni. Külastajaid ootab linnas kokku seitse jõuluturgu ja kaunis Kölni toomkirik, mis jõulutulede taustal mõjub veel müstilisemana kui muidu. Enamik linnas aset leidvatest turgudest asuvad üksteisele suhteliselt lähestikku, mis teeb nende külastamise väga lihtsaks. 

Sel talvel avatakse Kölni jõuluturud 24. novembril ja pakitakse taas kokku 23. detsembril. Kölni saab hõlpsasti kombineerides lendu ja rongi. Frankfurdi lennujaamas asuvast rongijaamast saab nii Saksamaa-sisestele kui ka üle riigipiiri sõitvatele rongidele. Rongisõit Frankfurdi ja Kölni vahel võtab aega vähem kui poolteist tundi. Lufthansa otselennud Tallinnast Frankfurti toimuvad igal nädalapäeval. Frankurdis endas on jõuluturg avatud 24. novembrist 22. detsembrini. 

***

Muinasjutulist atmosfääri ja põnevaid jõuluturge tasub otsima minna ka teistest Saksamaa linnadest: näiteks Berliinis on kokku umbes 60 jõuluturugu ja neist üks tähelepanuväärsemaid, Chartlottenburgi lossi jõuluturg on avatud 24. novembrist tervelt 28. detsembrini (kuid suletud 24. detsembril); Düsseldorfi jõuluturg on avatud 21. novembrist 23. detsembrini, Lübecki vanalinnas saab aga jõulušopingut ja -maagiat nautida 24. novembrist kuni 30. detsembrini.

Jõululaupäev ei ole Saksamaal riiklik püha, kuid postkontorid, pangad ja poed sulgevad uksed enamasti tavapärasest oluliselt varem - juba kella 14 paiku. Ka võib esineda piiranguid alkoholi müügi, avalike esinemiste jms kohta. Ühistransport ei pruugi jõululaupäeva õhtul töötada. Jõulupühad ehk 25. ja 26. on aga päevad, mil on kõik kinni. Ainsad erandid on restoranid, kohvikud, pubid ja baarid, mis on tavaliselt rahvast täis ja võimaldavad nautida pühademelu. Kui soovite sel ajal restorani minna, peaksite kindlasti varakult laua broneerima. 

Üdini traditsiooniline Krakov

Kui otsida Euroopast linna, mis talvisel ajal näeb välja kui piparkoogimajakestest linn, siis lähim sellele on Krakov. Justkui ajahõlmadesse kinni jäänud linn segab kokku kireva ajaloo ja tänapäevase modernsuse. Poolale kohaselt ei peeta seal jõulupühi poodides paaniliselt ringi joostes vaid nagu kord ja kohus – kiriku- ja koduseinte vahel. 

Religioon on Poolas aukohal ning seda tunneb just eriti sellistel suurtel pidupäevadel. Kui Krakovi tänavavahed uuritud, siis tasub kindlasti vaadata ka linnapiirist eemale – Wieliczka soolakaevandus on tõeline pärl! Krakovisse saamiseks on kõige parem kasutada kuus korda nädalas väljuvat lennufirma LOT otselendu Tallinnast Varssavisse. Sealt edasi saab väga hõlpsasti juba rongiga või kui on soovi lennata, siis muidugi ka LOTi enda lennukitega.

Jõulumöllust eemal Istanbul

Vahel võib jõulumöll täitsa ära väsitada ja on inimesi, kes sellest siginast-saginast pigem eemale läheksid. Üheks taoliseks sihtkohaks, kuhu põgeneda, on Istanbul. Ida ja lääne, Euroopa ja Aasia kohtumispaigas olev linn on omapärane segu ühest ja teisest. Tuleb tõdeda, et jõulutulukestest siiski pääsu ei ole, kuid suuri kingiotsingul masse seal ei näe. 

Üheks suureks plussiks on tõsiasi, et jõulupühadel on enamik poode, muuseume ja muid atraktsioone Istanbulis avatud. Ka Istanbuli saab Tallinnast ilma ühegi ümberistumiseta. Turkish Airlinesi otselennud Tallinnast toimuvad talvisel perioodil neli korda nädalas.

Romantikute paradiis Pariis

Mis oleks veel romantilisem kui mitte lumesajus Eiffeli torn? Euroopa romantilisim linn on vaieldamatult Pariis ja talvel võimendavad seda veelgi hämarad jõulutulukesed ja jalge all krõbisev lumi. Tass kuuma kohvi ja suussulav croissant mõnes tänavakohvikus on Pariisis hoopis teise maitsega kui kusagil mujal.

Miks mitte võtta enne või pärast jõulumöllu ette üks rahulik ja lõõgastusest nõretav linnareis Pariisi. Võib-olla otsid just kingitust oma kõige kallimale või äkki on aeg hoopis endale üks mõnus kingitus teha. Pariisi saab alates sellest sügisest nüüd ka otselennuga Tallinnast! Air Balticu otselennud toimuvad kuni neli korda nädalas.

Kodune Helsingi 

Helsingi võib tunduda liiga lähedane ja oma, kuid sinna on eriti lihtne ja kiire sõita ning pühadeperioodil võib jõulumaagia kogemiseks ja kodusest saginast eemalesaamiseks ka sellisest väikesest reisist täiesti piisata. 

Helsingi suuremad jõuluturud on 8.- 21. detsembrini Senati väljakul avatud Püha Toomase jõuluturg, Katajanokka 3.-7. detsembrini tegutsev naiste jõulumess ja 5.-7. detsembrini toimuv Ornamo disainiturg. Merikaapelihalli muutub hiiglaslikuks jõuluturuks 12.-21. detsembrini. Samuti tasub kiigata Korjaamo kultuuritehasesse - seda 13.-14. ja 20.-21. detsembri nädalavahetustel, We Got Beef baari Iso-Roobertinkatul ja Tori kvartalisse, mis jääb Senati väljaku ja Turuplatsi vahele. 

Soomes on poed detsembrikuu jooksul suletud 6. ning 24.-26. kuupäeval. 

Muinasjutuline Kopenhaagen 

Ülimalt muinasjutulist jõuluatmosfääri pakub kahtlemata ka Taani pealinn Kopenhagen, kust leiab hulganisti põnevaid üritusi ja kontserte ning samuti päris mitu jõuluturgu.

Näiteks suursugune Kronborgi lossi jõuluturg, kus saab muu hulgas nautida traditsioonilisi Taani jõulutoite, jõuluõlut ning tantsida ümber jõulupuu, on avatud novembri viimasel ja detsembri esimesel nädalavahetusel. Omanäolist Christiania jõuluturgu saab külastada alates 5. kuni 20. detsembrini. Siit leiad aga nimekirja restoranidest, mis on avatud ka jõuluõhtul.

Poodide puhul tuleb arvestada, et need on Taanis  24.-26. detsembrini kinni. Tallinnast saab Kopenhaagenisse mugavalt nii SASi, Estonian Airi kui Air Balticuga. 

***

Põhjaliku jõuluturgude otsingu leiad siit: http://www.christmasmarkets.com

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles