Seitse nippi, kuidas beebiga pikk lennureis üle elada

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennureis beebiga.
Lennureis beebiga. Foto: SCANPIX

Imikuga reisimine võib olla väga pingeline. Nii mõnigi vanem eelistab beebiga üldse mitte reisida, sest hirm reisi ebaõnnestumise ees on suur. Peale selle, et lapse tõttu on oluliselt suurem pagas, peab mõtlema, kuidas teda mitu tundi järjest rahuliku ja rõõmsana hoida, kui pole võimalust ringi liikuda. 

Tegelikult ei pruugi lennureis väikese lapsega üldse nii jube olla. Business Insider jagab häid nippe, kuidas imikuga lennureisiks ette valmistuda, et see oleks tõeline nauding.

Reisi aeg planeeri lapse uneaegadest lähtuvalt. Kõige parem, kui laps magaks suurema osa lennust maha. Suure tõenäosusega uinutab lennuki mootorimüra lapse nagunii magama, pigem võiks siis olla juba tema õige uneaeg. Kui võimalik, lennake öösel. Sina saad magamatusega paremini hakkama kui beebi.

Vali omale õige istekoht. Kui võimalik, võta lapsele eraldi istekoht, et saaksid ta turvahälliga istmele kinnitada. Kui eraldi kohaks lisaraha pole, vali võimalusel selline koht, kus oleks rohkem jalaruumi. Enamasti on avaram vaheseina taga, kuigi see võib lennuktite puhul erineda. Täpsemalt saad lennuki istekohti vaadata SeatGurust. Väga pikkade lennureiside puhul pakub lennufirma tavaliselt beebiga reisijale hälli – see on eraldi istekoha kõrval imikuga reisimiseks kõige parem variant. Selles pead aga veenduma juba reisi broneerides. Lisaks pead varakult lennujaama jõudma, et vahetult enne lendu oma soov üle korrata.

Võta käru, kõhukott või turvahäll lennujaama kaasa. Lennujaamas on tihti vaja, et käed oleksid vabad. Turvahäll osutub kasulikuks ka eelmainitud põhjusel, kui saad lapse eraldi istmele panna.

Ole lennuks valmis. Võta kaasa rohkem mähkmeid, niiskeid salvrätte, toitu ja tagavarariideid kui arvad, et peaks vaja minema. Ära riski sellega, et hädavajalikud abivahendid keset lendu otsa saavad. Igaks juhtumiks peaks olema mingi tagavaraplaan, et saaksid beebi tähelepanu mujale juhtida, kui ta ei suuda rahuneda.

Samas ära tassi liiga palju asju kaasa. Imikut on isegi raske tassida ja lennujaamas tuleb oma kompsudega mõnikord väga palju ringi tatsata. Muidugi on seda lihtsam öelda kui teha, sest mähkmekott võiks ju olla põhjatu. Võta kaasa võimalikult vähe mänguasju ja lae oma tahvelarvutisse beebisõbralikke rakendusi, mis võiksid tema tähelepanu köita. Mänguasjade asemel saab beebi uurida ka juhuslikke esemeid nagu veepudel, ajakiri jms.

Õhkutõus ja maandumine võiksid jääda kas beebi söögi- või uneajale. Imikule on lennureisi juures just tõus ja maandumine kõige raskemad, sest tal võivad kõrvad lukku minna. See uus ja ebamugav tunne on talle hirmutav. Igasugune imemine aitab olukorda leevendada – anna titale rinda või paku lutti, lutipudelit.

Ole kaasreisijate vastu viisakas. Mõned lapsevanemad vabandavad kaasreisijate ees juba enne lennu algust. On ka neid, kes jagavad kõrvatroppe ja kingitusi. Kena küll, aga seda pole vaja. Samas peaks siiski viisakaks jääma ja arvestama, et teised ei pea sinu lapse pärast kannatama.

Kui kõik läheb ikkagi tuksi ja beebi ei suuda lennureisi ajal kuidagi rahuneda, siis katsu vähemalt ise rahulikuks jääda. Sinna pole midagi parata, beebid nutavadki. Elu ei jää seepärast seisma. Sul on võimalus viimseni pingutada, et tita meeleolu parandada, aga kui sellest ei piisa, siis jääb üle vaid kohale jõudmist oodata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles