Egiptus arendab Jeesuse abil turismi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Püha perekonda kujutav stseen
Püha perekonda kujutav stseen Foto: trinitykidsministry.blogspot.com

Egiptus püüab pärast 2011. aasta araabia kevade sündmusi turismi uuesti jalule saada ning uue programmi kohaselt tehakse seda Jeesuse ja tema vanemate põgenemisteema abil.

Egiptuse kopti kristlased on uhked selle üle, et Egiptus oli Jeesuse ja ta vanemate jaoks turvaline paik, kuhu naid said peituda kuningas Herodese viha eest, kirjutab AFP.

Juudamaa kuningale Herodesele oli ennustatud, et sünnib uus kuningas, kes ta võimult kõrvaldab. Herodes andis käsu tappa kõik Petlemmas sündivad poisslapsed.

Matteuse evangeeliumis seisab, et Jeesuse isaks peetud puusepp Joosep sai unes inglilt sõnumi, et ta Maarja ja sündiva lapse turvalisse kohta viiks.

Piiblis ei ole ära toodud pere põgenemisteed ega isegi seda, et nad läksid Egiptusesse.

Samas aga on Egiptuse koptide seas legend, et Joosep ja Maarja põgenesid just sinna.

See põhineb aastatel 384 – 412 paavstiks olnud Theofiluse saadud nägemusel. Oletatakse, et põgenikud olid Egiptuses neli aastat.

Seega saab seda perekonda, kaasa arvatud Jeesust pidada Egiptuse esimesteks turistideks.

Egiptuse turismiminister Hisham Zaazou on tuntud oma mahlakate ütluste ning oma riigi turismisektori uuesti üles ehitamise poolest.

Zaazou arvates on Jeesus just see, kelle abil turistid Egiptusesse tagasi tulevad.

«Egiptuse esimene turist oli Jeesus. Kui Jeesus valis Egiptuse, siis teevad seda ka paljud teised,» sõnas minister Luxoris reisifirmadele suunatud konverentsil.

«Püha perekonna» projekti tutvustamisel Kairo kopti muuseumis olid lisaks Zaazoule kohal ka Egiptuse peaminister Ibrahim Mahlab ja Egiptuse kopti kiriku juht Tawardos II.

Egiptus loodab uue turismiprojekti abil tuua 2015. aastal riiki vähemalt pool miljonit turisti. Religioonituriste oodatakse eelkõige Euroopast ja Aasiast.

Püha perekonna teekonda järgivad ekskursioonid ei ole Egiptuses uued, kuid esimest korda paneb riik selle teema turismireklaami vankri ette.

Varem on Jeesuse-teemalisteks turismi sihtpunktideks olnud näiteks Wadi Natrouni kloostrid. Koptikiriku juht Tawardos II avas religioonihuvilistele ka Minya ja Assiuti kloostrid. Plaanis on veel teisi Jeesusega seotatavaid paiku turistidele tutvustada.

Ainsaks nõudmiseks oli, et turistid ei tohi segada munkade igapäevaelu ja külastamine tuleb ette kokku leppida.

Egiptuse turismiministeerium plaanib kopti kloostrite munki koolitada, kuidas turiste vastu võtta ning religiooni ja paika tutvustada.

Egiptuse turismiminister loodab, et uus turismiprojekt toob Ülem-Egiptusesse lisatöökohti.

«Eesmärgiks on parandada seal elavate inimeste elatustaset ning viia turistid paikadesse, kus nad varem käinud ei ole,» lisas minister.

Egiptust tuntakse eelkõige Giza püramiidides ning mitme kuulsa templi ja matmispaiga poolest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles