Sakslase reis - 26 aastat ja 215 riiki

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gunther ja tema auto nimega Otto.
Gunther ja tema auto nimega Otto. Foto: Facebook

Saksamaalt Baierist pärit Gunther Holtorf läks reisile 1989. aastal plaaniga jõuda välja Aafrikasse. 26 aastat hiljem jõudis ta tagasi kodumaale, olles läbinud 900 000 kilomeetrit ja külastanud 26 riiki.

Hortlof ja ta neljas abikaasa Christine kohtusid 1989. aastal, kui mees oli avaldanud pärast järjekordset lahutust tutvumiskuulutuse ajalehes Die Zeit, kirjutab Local. Paar rändas koos 22 aastat, kuni 2010. aastani, kui naine suri vähki. Vahetult enne surma lubas mees naisele, et viib maailmareisi lõpuni. Mees ei mäleta hetke, mil nad tulid mõttele maakerale tiir peale teha, kuid paar otsustas jõuda Guinessi rekordite raamatusse.

Mehe maakaardid, mida ta peab passist tähtsamateks, näitavad kõiki juba käidud marsruute, aga ka tulevikuplaane. Nüüd on reis läbi ja mehe sõnul on ta üsna nukker, et peab koju tagasi pöörduma. Tal on plaan hakata restaureerima vanu autosid. Gunther ja Christine rändasid viis aastat risti-rästi läbi Aafrika, enne kui otsustasid minna Lõuna-Aafrika Vabariiki, kus mees oli varem elanud ja mida ta soovis naisele näidata. Seejärel  jätkasid nad oma reisi Põhja-Ameerikas, Aasias, Austraalias ja Euroopas.

Mehe sõnul oli nende plaan minna sinna, kuhu teised ei soovi rännata. Mõnes riigis oli mees esimene välismaalane, kes tuli sinna oma sõidukiga. Näiteks Birmasse minekule eelnes kuus aastat planeerimist. Endine Saksamaa lennukompaniide  Lufthansa ja Hapag mänedžer oli säästnud piisavalt raha, et reisi 1989. aastal alustada. Olles innukad kartograafid rahastas paar oma reisi tehes esimese detailse Indoneesia pealinna Jakarta kaardi. Jakarata kaardi viimast 400-leheküljelist versiooni müüdi 150 000 eksemplari.

Holtrof läbis kogu oma reisi 1988. aasta Mercedes 300GD-l, mille hüüdnimi on Otto. Mehel oli alati kaasas varuosad ning sõiduk lagunes harva, kuigi pidi pidevalt vedama rohkem kui 500 kg.  Auto konditsioneer võeti maha kaks aastat pärast reisi algust ja on antud Keenia mehaanikule. «Mida ei ole, see ei saa ka katki minna,» rääkis Holtorf. Ottol on seni originaalmootor. Rändur annab autovõtme üle Daimleri juhile Dieter Zetschele 11. oktoobril toimuval tseremoonial. Tegemist on küll koopiaga, mis tehti Jeddahis Saudia Araabias, kuna originaal purunes. Sõiduk ise läheb Daimleri muuseumi Stuttgarti, kus see pannakse välja kui maailma parim rännuauto.

Pilte mehe rännakutest saab näha siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles