Euroopa liidrid puhkavad kodumaa pinnal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy ja esimene leedi Carla Bruni-Sarkozy Lõuna-Prantsusmaal Cap Negres asuva villa lähistel puhkamas.
Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy ja esimene leedi Carla Bruni-Sarkozy Lõuna-Prantsusmaal Cap Negres asuva villa lähistel puhkamas. Foto: SCANPIX

Itaalia peaminister Silvio Berlusconi jättis ära oma suvepuhkuse ja pöördus televisiooni vahendusel kaaskodanike poole palvega veeta puhkepäevad kaunil kodumaal.

Prantsuse president Nicolas Sarkozy plaanib puhata abikaasa Carla Bruni villas Cap Nègres Prantsuse Rivieras. Maja on küll uhke ning meelitab ligi filmistaare lähedalt ja kaugelt – kuid ikkagi «oma».

Saksa kantsler Angela Merkel lõõgastub Lõuna-Tirooli mägikülas ja käib mehega matkamas.

Liigset ekstravagantsust üritavad vältida ka juhtivad Briti poliitikud. Peaminister David Cameron, kes on juhtival kohal ka eelarvepuudujäägi poolest, võtab aja maha kaugel edelas Cornwallis, kus võib aga vabalt kokku põrgata opositsioonipartei tippu pürgiva Ed Milibandiga.

Mis puudutab Hispaania räsitud peaministrit José Luis Rodríguez Zapaterot, siis tema ei suundu seekord Kanaari saartele Lanzarotele nagu mullu. Ühe nädalavahetuse veedab ta perega isakodus Castilias, teise aga valitsuse «maakodus» pealinnast lõuna pool.

Euroopa tipp-poliitikute ühehäälne suvesõnum on seega: hoidkem kokku ja ärgem mingem kodust kaugele.

«Poliitika on sümbolite kunst ning käiku lähevad loomulikult ka suvepuhkused,» ütles Prantsuse uuringuinstituudi Ifopi direktor  Frédéric Dabi. Sarkozy sai omad vitsad kolm aastat tagasi, kui veetis puhkuse Vincent Bolloré’ luksusjahil, kes on üks riigi jõukamaid ärimehi. Mille eest krõbe kriitikarahe tulemata ei jäänud.

Rännuhimulisi eurooplasi – eriti kontinendi põhjaosa asukaid – poliitikute sõnum samas väga sügavalt puudutanud pole. Viimase hetke pakkumisi rabatakse üha innukamalt ning isegi ette on lennupileteid tellitud senisest rohkem. Nii et 2009. aasta madalseis näib möödas olevat.

Saksamaal kasvasid puhkuste broneeringud tänavu 6 protsenti, nähtub GfK analüütikute andmetest. Kreekasse ja Portugali minnakse vähem, Türki ja Egiptusse aga senisest rohkem.

Kuna Suurbritannias ja Iirimaal on rasked ajad, siis sealsed rännumehed ja -naised püsivad tänavu pigem kodus. Rootslased, taanlased ja belglased on turismile aga truuks jäänud.

Kuigi põhjakaarest tullakse lõuna poole üsna hulgakesi, pingutavad Vahemere-äärsed vastuvõtjad siiski püksirihmu.

Kreeka peaminister George Papandreou on andnud oma kabinetile korralduse valmistuda järjekordseks «kasinuseraundiks», mida nõuavad Euroopa Liit ja Rahvusvaheline Valuutafond.

Itaalias tungib poliitika igasse eluvaldkonda ja pääsu pole ka turismil.

Kui Berlusconi oma häälel valitsuse telereklaamis kõlada lasi ja itaallastel koju jääda palus – uinutavalt leebe tooni taustaks imekaunid kaadrid rahvusparkidest ja monumentidest, tõusis ettearvatult paras meediatorm.

Itaalia muinsuskaitseameti asepresidendi Marco Magnifico sõnutsi peitus asja iroonia selles, et vahetult enne kampaaniat oli valitsus andnud kirvega ajalooliste mälestiste kulutuste pihta.

Vastuolusid leidub ka Suurbritanniast, kuhu nõrk naelsterling tugevasti turiste meelitab, turismi edendamise eelarvet aga ähvardab 50-protsendiline kärbe.

Tujukale ilmale vaatamata katsub enamik britte kodusaarel ringi matkata ega ürita oluliselt ületada rannikujoont, kus meri vaheldust pakub.

Mõnedel poliitikutel on kodu lähedal püsimiseks ka tõsisemaid põhjusi. Prantsuse kabinetiliikmetel on igatahes parem Pariisiga ühendust hoida – sest sügis tõotab kaardid segi paisata.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles