Eesti sai Sri Lankale suursaadiku

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti suursaadik Viljar Lubi andis Sri Lanka presidendile Mahinda Rajapaksale oma volikirja
Eesti suursaadik Viljar Lubi andis Sri Lanka presidendile Mahinda Rajapaksale oma volikirja Foto: Välisministeerium

Eesti esimene suursaadik Sri Lanka Demokraatlikus Sotsialistlikus Vabariigis Viljar Lubi Colombos Sri Lanka presidendile Mahinda Rajapaksale üle oma volikirja. Suursaadik resideerib New Delhis.

Volikirja üleandmise tseremooniale järgnenud vestluses avaldasid suursaadik Viljar Lubi ja Sri Lanka president Mahinda Rajapaksa heameelt selle üle, et Eesti ja Sri Lanka suhted on jõudmas oma arengus uuele tasemele.

«Eesti kohalolu regioonis on saatkonna avamisega Indias New Delhis oluliselt tugevnenud. Samas on Eesti ja Sri Lanka kahepoolne suhtlus juba edukalt arenemas mõlemale huvipakkuvates valdkondades nagu näiteks kõrghariduse alases koostöös, kaubavahetuse tihendamises põllumajandustoodete sektoris ning turisminduse edendamises,» sõnas Lubi.

«Tihedam kahepoolne koostöö algab inimeste vahelisest kontaktidest, sealhulgas turismist. Seetõttu soovime keskenduda turismialasele koostöö edendamisele Sri Lankaga,» sõnas Eesti suursaadik.

Lubi lisas, et kahepoolsete suhete edendamisel on oluline roll ka Eesti aukonsulil Colombos Dudley F.S. Thambinayagamil.

President Rajapaksa sõnul ulatuvad Eesti ja Sri Lanka vahelised head suhted juba Teise maailmasõja eelsesse aega, mil kahe riigi vahel toimus edukas kaubavahetus ning kultuurialane suhtlus. Sri Lankat külastasid toona mitmed tuntud Eesti kultuuritegelased, teiste seas näiteks kirjanik Bernhard Linde ja kujur Jaan Koort.

Suursaadik Lubi sõnul soovivad Eesti ja Sri Lanka keskenduda kaubavahetuse ning majandussuhete edendamisele. Sri Lanka president tundis huvi ka Eesti e-valitsuse ja IT-valdkonna arengute vastu.

Suursaadik Viljar Lubi on sündinud 1977. aastal. Ta on õppinud Hugo Treffneri Gümnaasiumis ja lõpetanud cum laude Tartu Ülikooli majandusteaduskonna rahvamajanduse eriala ning omandanud magistrikraadi Tallinna Pedagoogika Ülikoolis politoloogias. Veel on Lubi täiendanud end Eesti Diplomaatide Koolis rahvusvaheliste suhete ja Euroopa integratsiooni kursusel ning Sussexi Ülikoolis Ühendkuningriigis Euroopa uuringute erialal.

Alates 1999. aastast on Viljar Lubi välisteenistuses. Ta on töötanud välisministeeriumi pressi- ja infoosakonnas, välismajanduse ja arengukoostöö osakonnas, Eesti saatkonnas Londonis, Euroopa Liidu osakonna üldasjade büroo direktorina ja Eesti suursaatkonna nõunikuna Washingtonis. Alates 2011. aastast kuni Indiasse Eesti suursaadiku ametikohustusi täitma suundumiseni töötas Viljar Lubi majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumis ELi ja rahvusvahelise koostöö osakonna juhatajana. Alates jaanuarist 2013 on Viljar Lubi Eesti suursaadik Indias resideerimisega New Delhis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles