«Suveniir» turismireisilt: üheksa aastat merehaigust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inglannale Jane Houghtonile lõppes ristlusreis Vahemerel eluaegse merehaigusega.
Inglannale Jane Houghtonile lõppes ristlusreis Vahemerel eluaegse merehaigusega. Foto: SCANPIX

46-aastasele inglannale Jane Houghtonile lõppes  kauaoodatud nädalane puhkusereis Vahemere ristluslaeval ebahariliku merehaiguse-Mal de Debarquement (MdDS) –sündroomiga, mis on naist tänaseks vaevanud juba üheksa aastat.

Kui tavaliselt läheb merehaigus üle kiiresti ja vaevusteta, siis MdDS-haiguse sümptomite all kannatab patsient nädalaid, isegi mitmeid kuid, kirjutas ajaleht Daily Mail.

Jane Houghton aga on erand isegi selles pika-ajaliste merehaiguse all kannatavate inimeste seas, sest tema Mal de Debarquement-sümptomid  on kestnud juba tervenisti üheksa aastat. Haigus on Houghtoni sõnul rikkunud kogu tema elu ning isegi täispika tööajaga töö on  ta olnud sunnitud vahetama osalise tööajaga töö vastu.

«Mulle tundub pidevalt, nagu kõnniksin patjadel või batuudil,»  tunnistas Houghton. «Kõik minu ümber kõigub. Mu normaalne tasakaalutunnetus  on igaveseks kadunud,» kurtis ta.

Houghtoni sõnul tundusid ristlusreisi järel tekkinud tasakaaluhäired talle esialgu naljakatena, kuid mõne nädalaga sai talle selgeks, et asi on tõsine. Houghton otsustas minna röntgeniläbivaatusele.

«Kartsin, et mul on ajukasvaja,» pihtis ta. Röntgenipiltidelt aga selgus, et naine on täiesti terve. Olukord kurvastas naist nii kõvasti, et ta langes masendusse ja kaalus isegi ensetappu. « Mulle tundus pidevalt, et lähen hulluks,» ütles ta.

Siiski ei jätnud vapper naine jonni ja uuris oma haiguse sümptomeid edasi internetist. Sealt leidiski ta, et tema tasakaaluhäired ja pidev iiveldus võivad olla seotud Mal de Debarquement- nimelise haigusega. Naine pöördus ühte Londoni neuroloogiahaiglasse, kus tema kartused  ametliku diagnoosi näol ka kinnitust leidsid. Haigus on haruldane selles mõttes, et laeva, rongi või lennukiga reisides ei tunne Houhton end kunagi merehaigena.

Londoni arstid kinnitasid Houghtonile, et tema haigus on ravimatu. Naine on üritanud end ekstreemsete meetoditega ise ravida. «Käisin pojaga Disneylandis, sõitsin seal kõikidel pöörlevatel ja keerlevatel atraktsioonidel. Lootsin, et need masinad mõjuvad mu tasakaalutunnetusele nii, et aju hakkaks jälle normaalselt tegutsema,.» ütles Houghton.

Kõik need meetodid osutusid aga kasututeks. Jane Houghton ütles aga, et loodab kunagi sellest raskest ja tülikast haigusest terveneda.  Seni aga õpib ta elama koos haiguse sümptomitega.  « Olen tänulik saatusele, et see haigus pole eluohtlik,“ nentis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles