Viisakusreeglid, mida tasuks meeles pidada külaskäigul suvilasse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viisakusreeglid, mida tasuks meeles pidada suvilas külaliseks olemisel
Viisakusreeglid, mida tasuks meeles pidada suvilas külaliseks olemisel Foto: SCANPIX

Soome etiketikoolitajad andsid näpunäiteid suvilaeluks, külaliste vastuvõtuks ja külaliseks olemisel.

Nad rõhutasid, et ei ole viisakas ette teatamata suvilasse külla minna, kuid väljas olevas võrkkiiges võib ikka jalgu puhata, kirjutab iltasanomat.fi.

Etiketikoolitajate sõnul võib tekkida ka olukord, mil majaperemees ja –perenaine võivad tunda, et külalised on soovimatud ning on olemas viise, kuidas neist kiiresti vabaneda.

Kutsumata küllaminek kellegi suvilasse on vaid siis aktsepteeritav, kui teatakse, et see üllatus ei tekita vastuvõtjatele probleeme. Mitte miski ei takista enne küllaminekut helistamast ja küsimast, kas ollakse valmis külalisi vastu võtma. Vastuvõtjad saavad alati keelduda, kui neil selleks vajadus on ning keelust tuleks kinni pidada. Kui vastuvõtjad hakkavad põhjendusi tooma, siis tuleks aru saada, et külalised ei ole oodatud.

Külaskäik peaks olema üsna lühiajaline, vaid erandkorras võiks see kesta paar päeva. Külalised peaks meeles pidama, et suvilaomanikud tahavad oma suvekodus eelkõige puhata, rahu ja vaikust nautida.

Külalised teevad sageli selle vea, et püüavad külaskäiku võimalikult pikaks venitada.

Küllaminejad peaksid oma toidukoti kaasa võtma. Kui külas ollakse vähe aega, on näiteks pakk kohvi piisav kingitus. Kui aga ollakse kauem, siis ei ole see piisav. Tähelepanelik külaline uurib enne saabumist vastuvõtjatelt, mida tasub kaasa võtta. Enamik suvilaid on toidupoodidest kaugel ning suvilaomanikel ei pruugi olla piisavat toidutagavara, et külalisi vastu võtta.

Samuti ei tasuks kellegi suvekodu külastades liiga palju külakosti viia, kuna seda ei pruugita jõuda ära tarbida. Kui tahetakse midagi tarvilikku tuua, siis oleks selleks sobivad näiteks saunavihad, kodused küpsetised või salvrätid.

Vajadusel võib võtta kaasa oma käterätikud ja linad. Seda eriti olukorras, kui jäädakse ööbima. Kuigi suvilaomanikel võib olla lisalinasid ja käterätikuid, on nende pesemisvõimalus sageli piiratud. Viisakas on kaasa võtta ka oma šampoon, dušigeel ja muud hügieenivahendid. Kui vastuvõtjad ei ole esitanud millegi kaasavõtmise nõuet, siis ei peaks nad pahandama, kui külalistel ei ole linu ega käterätikuid kaasas, vaid nad peaksid need neile andma.

Suvilaomanikud ei teeninda külalisi. Suvila ei ole «sunnitöölaager», kus tuleb töötada ja teenindada. Külalised peaksid meeles pidama, et suvilaomanikud on puhkusel. Külalised peaksid olema valmis andma oma panuse lauakatmisel, toiduvalmistamisel ja nõude pesemisel. Samuti tuleks abistada sauna kütmisel. Enne lahkumist tuleks ka enda tekitatud praht kokku korjata.

Ei ole viisakas minna alasti ujuma. Kui külas on nii mehi kui naisi, siis käiakse saunas eraldi. Kui on komme minna saunast alasti ujuma, siis ei pea seda kommet muutma. Kui aga seda ei ole, tuleks ujumisriided selga panna. Igaüks otsustab ise, kas ta on saunas ja ujub alasti või mitte.

Külalistel ei ole viisakas lahkuda ilma teavitamata. Viisakas on, et külalised teavitavad suvilaomanikke, kui nad soovivad minna marjametsa või paadiga sõitma. Kui suvilas ollakse koos, siis peaks tegelema ühistegvustega, kuhu on kaasatud kõik inimesed. Suvila ei ole tasuta hotell, kus külalised tegutsevad oma soovide kohaselt.

Külalistel peaks olema õigus kasutada ka võrkkiike. Samas tuleks meelse pidada, et seda tahavad kasutada ka majaperemees või –perenaine.

Külalistel oleks viisakas oma saunajoogid ise kaasa võtta ning nii palju, et neid jätkuks ka suvilaomanikele. Joomise suhtes tasuks järgida peremehe reegleid. Kui suvilaomanikud ei tarbi õlut, siis tuleks ka külalistel sellest kinni pidada.

Suvilas ei tasuks iga pisiasja pärast probleemi tekitada. Käitumisreeglid peaksid seal olema vabamad kui linnas külas olles. Kui külalised tekitavad liigset lärmi või probleeme, saavad suvilaomanikud keelduda neid järgmisel korral vastu võtmast.

Kui külalised ei taha lahkuda ja venitavad külaskäigu aja liiga pikaks, on peremehel ja –naisel õigus öelda, et neil oleks aeg nüüd lahkuda. Seda tasuks teha diplomaatiliselt ja viisakalt. Kui suvilasse saabub kutsumata külalisi, siis tuleks neile öelda otse, et nad ei ole teretulnud. Enamik kutsumata külalistest lahkub siis kohe. Kui aga ei saada aru, et ollakse kutsumata, saavad suvilaomanikud nad enda heaks tööle panna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles