Kolm põnevat grillimarinaadi retsepti vorstidele, lihale ja kalale

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marinaadi valmistamine. Pilt on illustreeriv.
Marinaadi valmistamine. Pilt on illustreeriv. Foto: SCANPIX

Hea marinaad on hea grill-liha maitse eelduseks. Aastast aastasse korduvatele jaanimaitsetele lisavad need kolm ajalehe Telegraph avaldatud grillimarinaadi retsepti kindlasti vaheldust.

Mee, rosmariini ja apelsini marinaad grillvorstidele

Kuna sel marinaadil on suur suhkrusisaldus, tasub vorstide praadimisel olla ettevaatlik, kuna need kipuvad ära kõrbema. Grillitud vorstide kõrvale serveeri põldoa-peterselli salatit.

Marinaadiks läheb vaja:

2 spl mett
1 spl sõelutud marmelaadi
Riivitud apelsinikoort
1 spl apelsinimahla
1 spl hakitud rosmariini lehti
1 kg sealiha vorste

Küpseta kõik koostisosad pannil kuni mesi ja marmelaad on sulanud. Jäta marinaad tunniks ajaks seisma. Viis kuni kümme minutit enne grillimist pintselda paariminutilise vahega kaks kihti marinaadi vorstidele. Küpseta kuni vorstide pealmine kiht on karamelliseerunud.

Salatiks on tarvis:

2 purki konserveeritud põldube
2 küüslaugu küünt
1 väike sibul
Pisut tomatipastat
Oliiviõli
Meresoola
Musta pipart
Peterselli

Salatiks haki kaks küüslaugu küünt ja üks väike sibul, prae oliiviõlis kuni sibul muutub läbipaistvaks ning lisa oad. Lisa tomatipastat, neli supilusikat oliiviõli, meresoola ja musta pipart. Sega sisse neli supilusikatäit hakitud peterselli ja serveeri grillitud vorstide kõrvale.

--

Peedi, džinni ja kadaka grillimarinaad

Mitte just väga traditsiooniline maitsete kooslus, mis annab marinaadis seisnud lihale  mineraasle, looduslähedase maitsevarjundi.

Marinaadiks:

2 keskmise suurusega keedupeeti
10 purustatud kadakamarja
1 tl musta terapipart
100 ml džinni
1 kilogramm veiseantrekooti

Sega kõik marinaadi komponendid kannmikserisse või köögikombaini. Marineeri lihalõike marinaadis 2-3 tundi (või üleöö). Tõsta liha marinaadist välja ning eemalda lihatükkidelt marinaadi osakesed. Grilli lõike mõlemalt poolt 5-7 minutit, olenevalt liha paksusest. Ideaalis peaks liha seest pisut tooreks jääma. Selleks tuleks lõik grillikuumuselt ära tõsta, kui liha pinnale punased piisad ilmuvad. Jäta liha kuumakindlasse anumasse 5-10 minutiks seisma.

Kõrvale:

Võid
Kartuleid
Paar küüslauguküünt
Musta pipart
Soola
Kanapuljongit

Määri võiga kokku savikauss ja lao sisse kartuliviilud ning purusta kihiti vahele küüslauguküüned. Maitsesta musta pipra ja soolaga. Kõige peale lisa veel võid, seejärel kalla savikauss poolenisti täis kanapuljongit ja lase haududa pool tundi kuni 45 minutit, kuni kartul muutub pehmeks.

Kastmeks:

Majoneesi
Sinepit
Rukkolat

Sega kausis paar peotäit hakitud rukkola ja sinep ning lisa majoneesi.

--

Valge pipra, laimi ja koriandri grilliretsept

Kuiv marinaad, mis sobib ideaalselt krevettide ja kalmaari marineerimiseks.

2 supilusikat valget pipart
1 teelusikas soola
Peotäis hakitud koriandri varsi
2 laimi riivitud koort
Koriandri lehti, harilikku soolarohtu ja laimimahla serveerimiseks
500 g kooritud tiigerkrevette
Puidust grillvardaid

Sega kokku marinaadi koostisosad ja määri see vardasse pistetud krevettidele. Keera vardad toidukilesse ja jäta tunniks seisma. Grillimiseks kasuta panni või madala kuumusega grilli. Grilli, kuni krevetid on roosad.

Salatiks:

Sibul
Kaks küüslauguküünt
Roheline tšilli
80 g kookospiima
1 tl köömneid
0,5 tl jahvatatud kurkumat
200 g maitsestamata jogurtit
Koriandrit
3-4 kartulit

Kookose-kartuli salatiks lõigu sibul, küüslauguküüned ja tšilli ning prae umbes 10 minutit kuni need kuldseks muutuvad. Lisa kookospiim, köömned, kurkum ja hauta veel paar minutit. Seejärel tõsta pann grillilt või pliidilt ja vala sisu kaussi. Lisa maitsestamata jogurt, hakitud koriander ja sega korralikult. Keeda kartulid, lõika viiludeks ja lisa salatile.

Serveeri salatit krevetivarraste kõrvale. Peale kasta laimimahla, kergelt kuumutatud soolarohu võrseid ning hakitud koriandrit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles