Aerulaual laineid püüdmas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sild mis sild, ilus ja kumer: purjelaudur Maarja Kivistik fännab aerulaual võimlemist.
Sild mis sild, ilus ja kumer: purjelaudur Maarja Kivistik fännab aerulaual võimlemist. Foto: Erakogu

Mäletan, et esimest korda nägin neid laudu merevees kasutatuna viis aastat tagasi. Toona ei osanud arvatagi, et peagi saab noil laudadel sõitmisest Eestis üha populaarsem vaba aja veetmise viis.

Aerusurf, teisisõnu SUP (stand up paddleboarding – toim) ei küsi harrastamiseks vanust, kogemust ega oskusi, samuti ei vaja ilmtingimata lainet. Küll aga tuleb arvestada ilmastikuga. Minu esimesed proovikorrad Pirital läksid täitsa aia taha: ma ei osanud aerulaual püsti püsida, mis sest, et laineid justkui polnudki. Eks väike veekartus mängis oma osa, rannast väga kaugele ei tükkinud (ja polnud vajagi).

Pelgalt käte jõul edasiliikumine, samal ajal püüdlikult ülejäänud kehaga tasakaalu hoides, võib tunduda lihtne, kuid tegelikult annab see kena koormuse lihastele, kaasates eriti kõhulihased. Lõpuks tundus palju lihtsam kaksiratsi üle laua istuda ning rahulikult sõuda.

Lõbu jagub aerusurfis rohkem kui rubla eest, sest variante aerulaual püsida on tõesti mitmeid. Surfar ja treener Aivar Kajakas jagab hüva nõu: «Sõitja saab ise koormust reguleerida, võib teha isegi intervalltreeningut. Lihastest töötavad palju õlavöö ja selja lailihas. Aerulaua tasakaalufaktor annab hea koormuse süvalihastele – see on suurepärane vahend üldfüüsiliseks ettevalmistuseks.» SUPi-laual saab harrastada ka võimlemist, milleks on parim sile vesi. Jõukohane nii noorele kui ka vanale, kes huvi tunneb ning koormust soovib.

Jooksuga mere poole

Mis imeasi see SUP ikkagi on? Piltlikult öeldes vee peal püsiv jalaaasadeta surfilaud, kaaslaseks üksainus aer. Aivar Kajakas meenutab, et esimesed aerulauad jõudsid meie kanti seitse–kaheksa aastat tagasi: «Ei tundunudki esmalt nii huvitav, sest surfar liigub purje abil vee peal palju kiiremini edasi, ja aerutada saab kanuuga. Puudus adrenaliinisüst. Entusiastid proovisid küll sobivates kohtades tormiste ilmadega laineid kasutada, kuid tugeva tuulega on see ebamugav.»

Selgus tuli majja mööda mereteed Tallinna saabuvate laevade tekitatud lainetega. «Tekkis võimalus tuulevaikse ilmaga laineharjal sõita ja kes proovis, see truuks jäi,» meenutab Kajakas.

Pirital sõudjatel on seni traditsioon püüda laevalaineid – laevade väljumisajad on neil ammu teada. «Olen üks neist, kes kindlal kellaajal, laud kaenlas, mere poole jookseb,» tunnistab Kajakas. «Lained teevad asja raskemaks!»

Kui piisavalt paljud olid avastanud enda jaoks SUPi, hakati rohkem pühenduma ka võidusõidule. Nüüd peetakse juba mitmendat aastat Eesti meistrivõistlusi rajasõidus. Vees on poid, mille ümber võidu sõidetakse. «Samuti on popiks muutunud SUPi-jooga, vee peal võimlemine ning rahulikud õhtused matkad merel ja jõgedel,» loetleb Kajakas. Vahel lausa nii popiks, et varustus on laenutustes juba pikka aega ette broneeritud.

Tegelikult on aerusurf lihtne harrastus, mis suurt investeeringut ei nõua, sest erinevalt purje- või lohesurfist piisab vaid lauast ja aerust. Soojade ilmadega pole veesõbral isegi kalipsot vaja. Jahedal veel sõites peaks kalipso siiski selga tõmbama, eriti siis, kui käsil alles lauaga tutvumise aeg, mil vette kukkumist tuleb rohkem ette.

Jalg nööri külge

Aivar Kajakas soovitab pikema sõidu korral kindlasti surfisussid jalga torgata, kuna varbad kipuvad jahedaks minema. «Kiiver otseselt vajalik ei ole, kuna pole suuri kiirusi,» lisab ta. «Aerulaud on ikka väga vähe vigastusi tekitav ala, küll aga ei sobi see inimestele, kel esineb järske peapööritusi, teadvusekaotusi või silmavaate hägustumist.» Ta soovitab veele minnes alati kaaslase ühes võtta.

Loomulikult on vajalik ujumisoskus, sest kui laud juhtub alt lipsama, nõuab sellele järele jõudmine vahel tükk tegemist. Paljud kogenud sõitjadki kasutavad leash’i ehk nööri, mis ühendab jalga ja lauda. Seda peaksid tegema kõik, kelle ujumisoskus pole piisavalt hea.

Arvestama peab ka tuult ja ilma muutumist. «Vastutuult pressida on jube raske!» kinnitab Kajakas. «Samas saab madalamale istuda, kasvõi kõhuli lauale heita ja ujumisliigutustega edasi sõuda – nii on võimalik väga tõhusalt liikuda.» Esimestel kordadel, paneb ta südamele, siiski liiga kaugele avamerele minna ei tasuks, vaid peaks ikka ranna ääres välja selgitama, milleks tegelikult võimeline olete. Aerusurfamiseks ei pea ilmtingimata sügavasse vette ronima.

Vaiksemateks aerulauamatkadeks sobivad igati siseveekogud. Kel tasakaal käes, võib proovida juba väikese lainetusega sõitmist. Tuuletu ilmaga pole erilist vahet, kus kohas vee peal olla. «Kaldast kaugemale sõites on natuke veider sellise väikese aluse peal udjada ja mulje võib olla päris huvitav,» lausub Kajakas.

Aerusurfi varustust saab ka rentida. Igaüks võib sel laual pusida mõistagi omal käel, kuigi esimest korda merele minnes on kogenud sõitja nõuanded ja terav silm suureks abiks.

Pirita Surfiklubi korraldab regulaarseid õhtuseid aerulauamatku nii jõel kui ka merel. Tegu on mõnusa ja lõõgastava liikumisviisiga, kus kiiret tempot ei tehta. Sedasi sobivad need matkad kõigile, kel soov korraks teises keskkonnas olla. Sõidetakse grupis, lõpupoole antakse julgematele võimalus laevalaineid püüda.

Tundub ju lihtne? Eks minge ja proovige järele.


Kui palju see lõbu maksab?

Kaupluse Surfhouse müügispetsialist, surfar Indrek Ahun soovitab pühendunud harrastajal soetada aerusurfi täiskomplekti. Aerulaudade hinnad algavad seal 899 eurost ja ulatuvad 2099 euroni, kõige odavam aer maksab 89 eurot. Kalipsode hinnad jäävad 79 ja 500 euro vahele, surfisussid maksavad 25–59 eurot. «Soodsam on osta täiskomplekt: kõigile klientidele teeme sel juhul lõpphinnast 20% soodustust,» lubab Ahun.

Lisaks tavalistele suurtele SUPi-laudadele pakub Surfhouse ka täispumbatavat Slingshot Crossbreedi lauda (1090 eurot), mis on pakitud seljakotti – võtab vähe ruumi ja lihtne transportida. Komplekt sisaldab pumpa, aer tuleb juurde osta. «Täispumbatav laud ei sobi oma pehmuse ja kerguse tõttu lainetel sõitmiseks, see on pigem algajaile või matkamiseks rahulikul veel,» hoiatab Ahun.

Näidiskomplekt:

aerulaud Fanatic Fly – 899 eurot;

aer Fanatic Standard Paddle – 89 eurot;

kalipso Prolimit Fusion Steamer 5/3 – 189 eurot;

surfisussid Prolimit C3 – 35 eurot.

Näidiskomplekti hind (koos soodustusega) 969,60 eurot.
 

Loo autor õpib Tallinna Ülikooli terviseteaduste ja spordi instituudis rekreatsioonikorraldust. Suvel leiab teda jooksuradadelt või maastikuratta seljast, talvel sõidab murdmaasuuska ja jagab näpunäiteid lumelauainstruktorina.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles