Kuus viisi, kuidas oma puhkust täiel rinnal nautida

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas sa võtad oma puhkustest viimast, või mööduvad need nii kiiresti, et vaba hetke justkui poleks olnudki? Kas sa naased puhkuselt sama suure stressiga, millega sa lahkusid töölt, või isegi veel suuremaga? 

Psychology Today pakub välja kuus strateegiat, mis muudavad sinu puhkused paremaks ja aitavad sul tööle naasta õnneliku ja värskena:

1. Kasuta kogu oma puhkuse aega

Uuringu järgi ei kasuta paljud meist omale määratud puhkuseaega tervenisti ära. Selle asemel säästavad nad seda, et «tulevikus» korraga pikk puhkus välja võtta. Seda pole mõistlik teha. Jaota oma puhkuseaeg ära mitmeks mini-puhkuseks aastaringselt või kaheks pikemaks puhkuseks.

2. Tee midagi erinevat iga päev

Üks põhjusi, miks aeg tundub mööduvat kiiresti, on rutiini tekkimine või sama asja iga päev tegemine. Selle pärast puhkuse esimesed päevad tunduvad kestvat igaviku – kõik on uus ja põnev. Aga siis hakkavad päevad aina kiiremini mööduma, kuni ongi puhkus järsku läbi. Niisiis ära mine päevast päeva randa, vaid proovi teha iga päev midagi erilist. Sel viisil tundub sinu puhkus pikem ning sellest jäävad ka eredamad mälestused.

3. Mine iga aasta uude kohta

Puhkusekoha vahetamine on hea strateegia muuta puhkused meeldejäävamaks. Tuttavasse armastatud kohta on küll mugav tagasi minna, kuid pikapeale tekib rutiin ning mälestused  puhkustest muutuvad ühetaolisteks.

4. Ära püüa tervet oma puhkust piltidele jäädvustada 

Uuringud on näidanud, et pildistamine vabastab meie mõistust kohustusest kõike mäletada. Kindlasti tasub pildistada erilisi vaatamisväärsuseid ja kohti, kuid mitte kõiki asju. Proovi jäädvusta puhkust rohkem silmade ja mõistusega.

5. Ela hetkes ja naudi kogemusi

Oluline viis puhkuse nautimiseks ja seda näiliselt pikemaks muutmiseks on hetkes elamine. Ära rutta sündmustest ette («Ma ei jõua Pariisi reisi ära oodata!»). Katsu nautida ja kogeda iga hetke võimalikult palju.

6. Eemaldu tööst

Kahjuks näitavad uuringud, et paljud inimesed jäävad puhkuse ajaks tööga seotuks. Tulemusena nad ei saa tööelust korralikult eemalduda ja stressi tekib juurde. Kui sa pead aeg-ajalt tööasjadel silma peal hoidma, siis piira seda aega. Puhkuse eesmärk on eelkõige kontorist eemal olla, et saaksid tööle naasta värskena ja puhanuna.

Järgmine kord puhkusele minnes järgi neid strateegiaid ja vaata, kas su puhkus tuleb parem ja mälestusväärsem. Naudi! 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles