Seitse nippi mugavaks lennureisiks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mugavad reisisokid ja piisav veejoomine on pikal lennureisil hädavajalikud
Mugavad reisisokid ja piisav veejoomine on pikal lennureisil hädavajalikud Foto: SCANPIX

«Lihtsate võtetega, näiteks reisisokid aegsasti jalga pannes ja kohvijoomist piirates on võimalik pikk lennureis tunduvalt mugavamaks muuta,» ütles Iltalehtile lennukompanii Finnair peaarst Olavi Hämäläinen.

1. Piira kohvi joomist

Kohv suurendab uriinieritust. Kuna õhk lennukis on niigi kuiv, suurendab kohvi joomine  vedelikupuudust organismis veelgi. Vahetult enne lendu, aga ka lennu ajal peaks kohvi joomisest hoiduma.

2. Hoidu kõhugaase tekitavatest toitudest

Ebameeldiv puhitustunne või kõhugaasid on paljudele inimestele lennureisi vältimatuteks «saatjateks». Süüdlaseks on lennukis valitsev madalam õhurõhk, mis kiirendab kõhugaaside teket. Nii võivad enne lendu söödud hernesupp, oad ja gaseeritud joogid lennu ajal tõsiseid vaevusi tekitada. Ka agar närimiskummi närimine pole lennu eel ega ajal soovitatav, sest ka nii võib makku sattuda suures koguses õhku.

3. Võta pits ja pea aru

Pika lennureisi ajal tuleks piirata ka alkoholi tarbimist. Üks, maksimaalselt kaks alkoholiannust ei tee veel halba, kuid sellest suurem kogus põhjustab organismi vedelikukadu. Nii nagu kohv, suurendab ka alkohol uriinieritust. Eriti ettevaatlikult tuleks suhtuda lennu ajal vahuveini joomisse, vahuvein tekitab kergesti kõhugaase.

4. Ära jäta söögikorda vahele

Lennureisi eel tuleks kindlasti süüa kerge eine. Kui veresuhkru tase langeb lennu ajal liiga madalale, põhjustab see üldist halba enesetunnet ja peavalu.

5. Pane reisisokid aegsasti jalga

Kui reis algab näiteks pärastlõunal, tuleks reisisokid või veel parem-reisipõlvikud jalga tõmmata juba varahommikul, kui jalad pole veel päeva-askeldustest üles tursunud. Reisisokid stimuleerivad jalgade vereringet ja takistavad vedeliku kogunemist jalgadesse. Kõige kasulikumad on reisipõlvikud, mis tuleks põlvedeni üles tõmmata.

6. Joo piisavalt vett

Eriti oluline on piisav veejoomine pika, rohkem kui neli tundi kestva lennureisi ajal. Vett tuleks juua vähemalt 1 detsiliiter tunnis.

7. Rõivastu mugavalt

Lennukis tuleks kanda mugavaid ja avaraid rõivaid, mis kusagilt ei pigista. Rõivasd peaksid võimaldama käsi-jalgu vabalt liigutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles