Proviisor: reisil peab kaasas olema vähemalt üks valuvaigisti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

«Reisile minnes peab vähemalt üks valuvaigistava ja palavikku alandava toimega preparaat alati kaasas olema,» soovitas apteegiketi Apteek1 Aia apteegi juhataja proviisor Liia Saava.

Alati tuleb tema sõnul arvestada ka lastega. «Valuvaigistite toimeained on enamasti paratsetamool ja ibuprofeen. Paratsetamoolil on valu vaigistav ja palavikku alandav toime, selle toimeainega ravimid sobivad väga hästi ka lastele. Ibuprofeen on veidi tugevama valu vaigistava ja põletikuvastase toimega. See sobib rohkem täiskasvanutele,» lisas proviisor. Soovitatavad doosid on tema sõnul kõik ravimite pakenditel kirjas.

Kõige esimese asjana ei tohiks reisile minnes ära unustada oma igapäevaselt tarvitatavaid ravimeid, näiteks diabeedi-, astmaravimeid, vererõhu langetajaid. «Neid tuleks juba enne reisi soetada piisava varuga,» soovitas proviisor.

Haav tuleb enne sidumist alati puhastada

Väikeste haavade ja marrastuste desinfitseerimise vahendid on kõige mugavam reisile kaasa võtta pihustiga. Siis ei pea kartma pudeli lekkimist ega ümberminekut. Tavalises apteegipudelis on 3-protsendiline vesinikperoksiid, mis on haavade puhastamise klassikaline abivahend. Haavahoolduseks sobib ka imiku naba puhastamiseks kasutatav saialille tinktuur ja nabapiiritus.

Kindlasti peaksid reisikotis olema mõned erineva suurusega plaastrid. Isegi kõige mugavamad ja sissekäidud jalanõud võivad reisil hakata hõõruma. Pealegi võib ikka ette tulla väiksemaid kriimustusi ja sisselõikeid. Eelistada tuleks kas veekindlaid või siis niiskele nahale kleepuvaid poorseid plaastreid. Lõikehaavade jaoks on Saava sõnul olemas isegi haava ise kokku tõmbavaid spetsiaalseid plaastreid.

Tavalist sidet asendab lühiajaliselt ka jalanikastuse puhul kasutatav elastikside.

Turisti sage mure: tursunud jalad

Pikkade jalgsirännakute korral jalad väsivad ja võib esineda ka verevarustuse ajutisi häireid: jalad tursuvad lihtsalt üles. Jalgade veenilaiendite või veeniverevarustuse häirete leevendamiseks sobib kasutada hepariini sisaldavat geeli või salvi.

«Jalgade võimalikele tursetele on tark mõelda ka enne ees ootavat pikka lennureisi. Ka siis võiks mõne päeva jooksul jalad ööseks hepariini sisaldava kreemiga sisse määrida. Niisamuti aitab sellise salviga määrimine ka juhtudel, kui jalad on liiga kitsaste kingade kandmise tõttu valulikud ja paistes,»  kinnitas Saava.

Eriti tõsiselt peavad võimalikku trombooside tekkimise riski suhtuma need inimesed, kel jalgadel veenilaiendid. «Nemad peaksid enne reisi ja reisi ajal väikestes kogustes tarvitama «südameaspiriini» ehk Hjertemagnyli, mis veenitromboosi ohtu tunduvalt vähendab, samuti kandma reisisukki.»

Nihestusi ja nikastusi ravib jäägeel

Kõige sobivam vahend nikastatud-nihestatud jalgadele on valuvaigistav põletikuvastane geel, mille toimeaineks võib olla ketoprofeen, diklofenak, ibuprofeen. Valude leevendamiseks ja turse vähendamiseks võiks kasutada jahutava toimega nn. jäägeeli (toimeaineteks mentool, kamper). «Geel tuleb kanda nahale, lasta kuivada paar minutit ning seejärel kanda nahale veel üks kiht,» õpetas Saava.

«Kes aga tunneb, et ei saa kätt või jalga enam liigutada, peaks kindlasti oöörduma arsti poole või kutsuma kiirabi - tegemist võib olla luumurruga,» hoiatas proviisor.

Putukatõrjevahendid on oluline kaasa võtta suvisel ajal - kaitseks sääskede ja puukide vastu. Nii on võimalik vältida sügelevate kuplade teket ja haigestumist puukentsefaliiti ja puukborrelioosi. «Sääsepunnide põhjustatud sügelust pole vaja niisama kannatada, sügeluse leevendamiseks on apteekides vahendid olemas,» ütles Saava.

Allergiavastased kapslid võiksid reisikotis leiduda juhuks, kui ilmneb organismi allergiline reaktsioon toiduainetele, olmekeemiale või mõni putukas on hammustanud ja tekib allergiline lööve. Mõnel inimesel ilmneb just reisi ajal ootamtu allergia mõne õhus hõljuva allergeeni suhtes.

Allergiat esineb eriti sageli lastel. Suvine herilase- või mesilasetorge võib turse kujunemise korral isegi eluohtlikuks osutuda. «Allergiatablett leevendab ka putukahammustuste põhjustatud sügelust,» ütles proviisor.

Probiootikumid enne lõunamaareisi

«Paljud seedehäired ilmnevad just soojamaareisile sõites. Neid saab leevendada või lausa vältida, kui teha enne reisi läbi üks probiootikumide ehk piimhappebakterite kuur. Piimhappebakterid viivad soole mikrofloora juba eelnevalt tasakaalu,» soovitas proviisor. Vürtsika toiduga liialdamisest põhjustatud kõrvetisi ja puhitusi leevendavad seede-ensüümidega preparaadid.

Eksootikareisil nii tavalist kõhulahtisust leevendavad loperamiidi sisaldavad ravimid. «Samas tuleks meeles pidada, et neid võib tarbida kuni kolm päeva jäjest. Kui kolme päeva jooksul seedetegevus ei normaliseeru, tuleb pöörduda arsti poole,» ütles Saava.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles