Saksamaa kehtestab välismaalastele kiirteemaksu

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiirtee Frankfurdi lähedal.
Kiirtee Frankfurdi lähedal. Foto: Reuters / Scanpix

Saksamaal juba mõnda aega arutlusteemaks olnud kiirteemaksu juurutamine näib lõpuks realiseeruvat.

Kui asjad lähevad plaanitud moel, siis alates 1. jaanuarist 2016 ei saa välismaalased enam Saksamaa kiirteedel tasuta kihutada, vahendab reisiportaal trip.ee. Kogutav kiirteemaks peaks riigikassasse tooma kümneid miljoneid eurosid, mida Saksamaa saaks kasutada infrastruktuuriprojektide finantseerimiseks.

Kiirteemaksu kriitikud väidavad, et Saksamaa plaan on vastuolus Euroopa Liidu diskrimineerimisvastaste seadustega. Austria ja Holland on Saksamaad ähvardanud juriidiliste sammudega, kaaludes pöördumist Euroopa Liidu kohtusse. Kuid kiirteemaksu pooldajad näevad lahendust selles, et hakata küsima maksu ka sakslastelt, vähendades samaaegselt sakslaste poolt praegu makstava teemaksu määra. Sellisel kujul oleks uus kiirteemaks võrdse suurusega nii sakslastele kui välismaalastele.

Plaanitava kiirteemaksu üksikasju pole veel teada, kuid on tõenäoline, et Saksamaal juurutatakse mitmel poole Euroopas kasutatava vinjetisüsteemiga sarnane kord, mis võimaldab kiirtemaksu maksta ka ainult nädala või kuu eest. Seetõttu ei tohiks kiirteemaks lühikese autoreisi maksumusele väga palju lisada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles